Ruta: Miquel Pallàs. Arquitectura de l'Estiueig. Sant Julià de Vilatorta.
Zurück

La Llar Juvenil / Villa Carmen o ca l’Alvaro / Hotel Pizà / Mas el Solà

Route POI
Arquitectura
Datenblatt

Einleitung

En aquest punt trobem diversos edificis significatius per entendre la Colònia d'estiuejants de Sant Julià.

- En primer lloc, just al davant, podem contemplar l'edifici anomenat Ca l'Alvaró o Villa Carmen. Es tracta d'un edifici de línies clàssiques i forma simètrica. Cal destacar la balconada de grans dimensions sostinguda per pilars de ferro, típica d'una zona de clima càlid.

Les palmeres plantades al davant són elements decoratiu que ens evoquen també a un clima càlid. Aquesta composició ens recorda les construccions dels indians i l'arquitectura colonial.

- Al seu costat, just a l'esquerra, trobem l'edifici anomenat La Llar Juvenil. Es un dels primers edificis destinats a residència per estiuejants de Sant Julià on es llogaven habitacions. El propietari era Frederic Benessat. Més tard es va convertir en La Llar Juvenil ja que va servir de "casa de colònies" per a grups de joves de fora del poble que hi venien a fer estada.

- Des d'aquest punt, just a l'altre costat de la carretera, es pot veure el El Solà, actualment en estat ruïnós. Va ser una gran casa pairal propietat de la família Benessat i més endavant propietat de la família Bofill. La gran casa i les seves propietats van ser l'origen de la colònia ja que es van anar venent parts de la finca per edificar, entre d'altres, totes les torres que es poden observar des d'aquí i tota la propietat del Col·legi El Roser.

- Més aprop del centre del poble, al costat esquerra de la carretera, just al costat de la torre de Ca l'Uriach, cap a l'any 1885 es va construir un gran hotel anomenat Hotel Pizà. Se'l va anomenar  "Estació higiénic-hidrológica",de moda en el moment, on la gent anava a gaudir del lloc mentre feia "salut". Les publicacions de l'època van deixar clar que existia una gran diferència entre aquest hotel i el que s'anomenaven "sanatoris", llocs on es concentrava gent malalta.

Més endavant, degut al seu estat, va quedar altre cop desocupat i l'any 1957 es va enderrocar.

Bilder