Ruta: Miquel Pallàs. Arquitectura de l'Estiueig. Sant Julià de Vilatorta.
Zurück

Can Mateu o Villa Emília

Route POI
Arquitectura
Datenblatt

Einleitung

Tot aquest entorn residencial  on ens trobem juntament amb els edificis dels senyors Benessat que formaven part de la propietat del Solà es consolida com el lloc preferit pels primers estiuejants per construir-se  els edificis de segona residència, ja que era una nova zona d'eixample lluny del centre del poble.

Som davant de Villa Emilia o Can Matheu, una gran casa d'estiueig que va ser propietat del poeta Francesc Matheu (1851-1938), pare de la poetessa Roser Matheu.

Francesc Matheu va ser un escriptor i editor català, vinculat directament al moviment catalanista i a la Renaixença. Per casa seva hi van passar nombrosos poetes i escriptors de renom com Jacint Verdaguer, el Canonge Collell, Joan Maragall, Victor Català o Àngel Guimerà.

Francesc Matheu i Fornells va néixer el 16 d'octubre del 1851 a Barcelona. Als 19 anys va participar en la fundació de "La Jove Catalunya" juntament amb Angel Guimerà. Francesc Matheu però va decidir allunyar-se de la vessant política i s'orientà cap al món de la literatura i l'edició al voltant del moviment de la Renaixença. El 1910 va ser president de l'Ateneu Barcelonès, el 1914 va ser president de l'Orfeó Català i entre 1910 i 1935 va ser president dels Jocs Florals.

La seva filla, Roser Matheu, que també va passar un breu temporada a la casa, era poetessa i biògrafa.

El 1921 es va casar amb Antoni Gallardo i Garriga, enginyer, arqueòleg i compositor, gran aficionat a la fotografia i membre del Centre Excursionista de Catalunya. És el fotògraf que va aportar la col·lecció més gran al fons de FECSA, entre elles un gran nombre de fotografies de Sant Julià.

Bilder