Rutes a El Brull
Zurück

QR 7. L'encanteri

Datenblatt

Einleitung

Es diu que aquesta i d'altres bruixes de l'època es reunien prop del castell del Brull (o en d'altres indrets com un turonet proper al mas la Morera) i hi feien les seves juntes i aquelarres. Allà se'ls apareixia el dimoni, en forma de cabró pelut, que tocava el flabiol i el tamborí mentre elles ballaven. 

Font: Patrimoni Diba.Cat   El Brull 

Troba el QR 7 

Seguim en lleugera pujada uns 15 m i passarem pel costat d’unes alzines a la nostra dreta. Passada l’última, a tocar, hi ha un grupet d’arbusts (càdecs). Doncs bé, fixeu-vos que hi ha una mena de corriolet de baixada al camp de sota que passa a tocar dels càdecs. Baixeu una mica (un metre) i mireu al tronc del primer arbust. 

 

DESCOBREIX LA MAGIA DE LES FLORS  

No eren bruixes, eren dones. I com qualsevol persona n’hi ha de bones i de dolentes.  

Els relats són llegendes, en molts casos creades a partir de raons poc fiables, més enllà de l'interès de perseguir i jutjar amb falses proves, dones diferents, dones que no acceptaven la jerarquia ni l'ordre de l'època. Dones cultes, amb coneixements de les propietats terapèutiques de les plantes, que eren interpretats com a màgia fosca pels més ignorants. 
 
Tampoc no hem d'oblidar que encara queden molts països al món en els quals les dones són perseguides, empresonades i fins i tot assassinades per judicis de bruixeria o perquè decideixen no emmotllar-se a les mesures restrictives dels seus països. I aquí, a casa nostra, les xifres de morts per violència de gènere encara són esfereïdores .  

font:  Les bruixes, uns personatges controvertits. Dossier didàctic. Generalitat de Catalunya (Set. 2023)  

Bilder