Rutes a Núria
Zurück

Geologia

Route POI
Geologie
Datenblatt

Einleitung

El Pirineu és una serralada formada fa més de 80 milions d'anys degut al xoc de les plaques tectòniques Ibèrica i Eurasiàtica, la qual va provocar l'enlairament i l'apilament de les roques existents entre les dues plaques. Els materials que constitueixen el substrat rocós de Núria són dels més antics del Pirineu, amb registres radiomètrics que superen els 540 milions d'anys d'antiguitat.

Les roques que veiem aquí, pel costat de l'alberg són roques modernes, tipus sedimentàries: gresos i lutites. Es troben a les parts altes dels cims i cauen rodolant vessant avall (com aquestes d'aquí). 

Al larg del camí però, en trobem unes altres de diferents. Són roques metamòrfiques, és a dir, són les roques sedimentàries anteriors que, per variacions de pressió i temperatura , han sofert canvis en la seva estructura i composició mineral original, transformant-se en algo diferent: parlem de pissarres i esquistos, que identifiquem per la coloració bruna més fosca i per què són lluents.

De la mateixa manera, a les parts altes trobem roques blanques o molt clares. Són calcàries que sotmeses a pressió es transformen en quars i apareix a cotes més baixes.

Si voleu veure un exemple d'això últim, quan creuem el torrent de Fontnegra, seguin una mica més i gireu-vos d'esquema per mirar els cims alts de la dreta de l'alberg. Fixeu-vos i segur que identifiqueu el filó de Rocs Blancs de Fontnegre, a la dreta del Pic de l'Àliga.

 

 

Bilder