Ruta per la Serra de Can Palau. Sentmenat.
Zurück

ARITJOL

Route POI
Flora
Datenblatt

Einleitung

Smilax aspera

Fixeu-vos en aquesta planta curiosa que embolcalla el tronc dels pins que veieu al costat del camí, es tracta de l’arítjol, "zarzaparrilla" en castellà. L'arítjol és una planta fascinant amb moltes característiques distintives. Aquesta liana esglaonada es distingeix per les seves fulles perennes, brillants i amb forma de cor, amb cinc nervis principals al limbe i espines al marge de les fulles i la tija.

La floració de l'arítjol té lloc a la tardor, quan les seves flors verdes i grogues es reuneixen en petits ramells. Cal destacar que aquesta planta és dioica, amb exemplars mascles i femelles separats.

El seu fruit, que es desenvolupa entre octubre i gener, és de color vermell i forma raïms. Aquests fruits carnosos són utilitzats per fer begudes refrescants, i també tenen propietats estimulants i depuratives. En èpoques antigues, l'arrel d'aquesta planta es va utilitzar per tractar malalties venèries, i es va creure que tenia propietats antiverí, fet que va portar a molts emperadors romans com Claudi, Calígula i Domicià a consumir-ne preparats amb fins preventius. Així, l'arítjol és una planta que combina la seva bellesa i utilitat en diversos aspectes de la vida humana.

Bilder