Einleitung
El nucli antic de Granyena de Segarra es configurà en un tossal presidit pel seu antic castell medieval formant l'estructura de vila closa de la qual encara són visibles els portals d'entrada, un arc al carrer del Pou i restes de la muralla. Els edificis més antics els trobem distribuïts al llarg del carrer Major i pels carrers que baixen del castell. Però és en època moderna quan es comencen a consolidar edificis singulars dins el nucli, com ara la residència dels hospitalers (actual rectoria i edifici d'origen renaixentista) molt pròxima als portals de baix. Ja en ple segle XVIII es construí l'església de Sant Pere fora del clos.
El castell de Granyena, original del segle XI, va ser refet en diferents etapes pels templers. No obstant això, l'estat actual, encara que molt derruït, respon a les modificacions del segle XIX per aprofitar-lo com a masoveria i en l'antic cementiri de la vila, que inclogué la possible capella del castell. La capella de Sant Miquel actualment és una bonica plaça i un excel·lent mirador al nord-est de la Segarra.
El 1130-1131 el comte de Barcelona Ramon Berenguer III donà el castell a l'orde del Temple. Aquesta circumstància determinà la creació de la comanda de Granyena, que va esdevenir el primer enclavament templer als comtats catalans.
Font: Institut Patrimoni i Turisme. Cartells. Projecte Leader Segarra. 2015