Rutes a Granyena
Zurück

Vila cosa de Mas de Bondia

Route POI
Architektur
Datenblatt

Einleitung

El Mas de Bondia és un dels pobles més característics de la Segarra perquè conserva un dels millors exemples de vila closa. Com si es tractés d'un petit recinte fortificat, està organitzat mitjançant una distribució a banda i banda d'un únic carrer principal, d'est a oest, en el qual només hi ha un accés, i el conjunt de cases que l'envolten converteixen la façana posterior en un mur defensiu i de tancament del nucli. 
 
Històricament, el Mas de Bondia era una quadra del castell de Montornès que fou propietat de l'orde dels templers i, posteriorment, dels hospitalers, dins la comanda de Granyena.

El poblet, que és d'origen medieval, possiblement del segle XII tot i que la major part del nucli actual és característic del segle XVI, va tenir vides paral·leles amb el castell de Montornès. El nucli, eminentment agrari, va patir com tots la violència i la inseguretat del bandolerisme al segle XVII i, possiblement per aquest motiu, com molts poblets veïns, va reforçar el caràcter defensiu de la vila closa.

Al segle XIX es comptabilitzaven vint cases a les quals calia afegir tres molins (dos d'oli i un fariner) a l'exterior de la vila closa. 
 
Font: Institu Patrimoni i Turisme. Cartells. Projecte Leader Segarra. 2015 
 

 

Bilder