Rutes a Seva Montseny
Zurück

Castell d'Esparraguera

Route POI
Architektur
Datenblatt

Einleitung

Som al mas d'Esparreguera, edificat als peus del vell casal o castell, indret on hi havia l'antiga capella de Santa Fe d'Esparreguera, aprofitant part dels murs de la capella per la construcció del mas. 
 
El popular castell d'Esparreguera, no era un castell com a tal, sinó una domus o casa fortificada, documentat ja el 1201. Hi vivien membres de la petita noblesa anomenats castlans, que depenien d'un castell i senyor major, en aquest cas el del Brull. Els d'Esparreguera, s'encuidaven del Castell del Brull, ja que els senyors del castell no hi residien. A canvi, rebien dotacions de terres i masos, sempre que complissin amb la seva feina i juressin fidelitat als senyors superiors. 
 
La planta del casal pròpiament dit és gairebé quadrada. Fa 14,97 x 14,35 m i és envoltada de muralles. De la part interior no en sabem res. L'aparell dels murs ha estat construït amb carreus desbastats, disposats en filades uniformes formant un mur de 94 cm de gruix. A l'interior del mur, si mireu amunt ,s'observen un seguit de mènsules de pedra que suportarien les bigues i un forjat. De dins la façana, veurem també algunes espitlleres imperceptibles des de l'exterior, L'estructura interior del casal ens és avui desconeguda. 
 
Per la seva proximitat al gran mas del Fitor, és conegut també popularment per castell del Fitor. 
 
Quan feu el tomb, fixeu-vos també a les roques sedimentàries que hi ha vora el camí. Recordeu allò que dèiem de la Plana de Vic i el mar interior que fa 37 milions d'anys es va anar retirant? 
 
Doncs mireu de ben prop les roques a veure què hi veieu.

Bilder