Beschreibung
La Taula dels Tres Bisbes és una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Situada al peu de la creu de Sant Marçal i molt a prop de la Font Bona (Naixement de la Tordera), és el lloc on conflueixen els bisbats de Terrassa (antigament Barcelona), Vic i Girona.
És un conjunt d'una taula i tres seients. La taula és una pedra circular de superfície bombada d'un metre de diàmetre, amb un buc central. A sota hi ha una fita que delimitaria el límit territorial de les diòcesis. Al voltant, hi ha els tres seients de pedra, que formarien els vèrtexs d'un triangle imaginari.
Segons la tradició, en aquesta taula rodona els bisbes de les tres demarcacions podien deliberar sense abandonar el territori de les seves respectives diòcesis. Aquesta taula va ser testimoni d’una treva entre els tres bisbes en disputa. En aquells temps, comtes, nobles i bisbes administraven la pau i la terra. La història diu que els límits territorials havien estat enfrontats entre els bisbes de Barcelona, Vic i Girona, ja que cadascú volia una part del paratge de Sant Marçal dins la seva diòcesi. Després d’una llarga conversa, van acordar els límits de les seves diòcesis. Com a senyal de pacte tancat, van fer un glop d’una deliciosa beguda que havien demanat a un pagès d’un dels masos de la vall de Santa Fe i van establir la pau i el respecte entre els tres bisbes. Aquesta beguda va ser anomenada ratafia, que en llatí significa “pacte tancat” (rat - fiat). És una història fascinant que ens recorda com els llocs i les tradicions poden unir persones i resoldre conflictes.