Rutes a Jorba
Zurück

Castell de Jorba

Route POI
Architektur
Datenblatt

Einleitung

El Castell de Jorba és una fortificació medieval d’estil romànic, declarat monument històric amb grau de protecció BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional). Es troba al cim del Puig de la Guàrdia, a una alçada d’uns 500 metres, en el vessant i la falda del qual va néixer el nucli de Jorba. És un punt privilegiat d’observació de la conca d’Òdena. Fou construït a finals del segle X.

Al recinte sobirà és visible una torre de planta circular força gran (que deu ser l’estructura originària) a la qual s’annexen estructures de planta quadrangular que es podrien datar cap al segle XII o XIII. De diàmetre més petit, hi ha una segona torre circular, que podria tractar-se d’un afegit posterior, possiblement del període de les guerres carlines.

Comprès dins del comtat de Barcelona, el castell va ser cedit al llinatge dels Jorba, que van ser-ne els castlans. El membre més rellevant de la família fou Guerau de Jorba, que rebé el títol de baró de Jorba al segle XII, gràcies especialment a la seva influència en la política catalana de l’època, com a conseller de confiança del comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV. Va participar personalment en les conquestes de Lleida, Tortosa i Tarragona. A la primera meitat del segle XIV la castlania de Jorba va passar a la família dels Castellolí, punt que significà l’inici d’un seguit de canvis de mans.

De les notícies històriques conegudes, cal destacar especialment la presa del castell pels realistes l’any 1475, en el context de la Guerra Civil Catalana; i la voladura del castell l’any 1835 pels carlins durant la primera guerra Carlina.

La intervenció arqueològica duta a terme l’any 2017 ha permès conèixer amb més detall l’espai entre ambdues torres, posant a la llum un paviment enllosat i una canalització subterrània, un possible pou, un forn de pa (foto) i un cup amb una boixa de pedra treballada. La majoria d'estructures i materials descoberts corresponen a les fases més tardanes del castell, als segles XVII-XVIII, quan era utilitzat com a mas.

De les terrasses successives que formen el castell, encara per excavar, n’hem de destacar la capella romànica de Sant Miquel.

Actualment es realitzen visites guiades cada segon diumenge de mes a les 12:00 hores. S’inicien a la Plaça de la Font. 

Font: Web municipal