Balsareny
Zurück

Castell de Balsareny i Capella Romànica de la Mare de Déu del Castell

Visit
Architektur
Datenblatt

Beschreibung

El Castell de Balsareny és el monument més representatiu de la població i un dels més coneguts de la comarca. Ha estat vinculat de sempre al llinatge dels Balsareny. És una obra declarada bé cultural d'interès nacional.

És una gran fortalesa molt bé conservats, d'estil gòtic civil català, situat sobre el municipi, dalt d'un turó de 420 metres d'altitud, a la riba dreta del riu Llobregat, des d'on destaca amb els seus merlets.

La seva construcció data del 951 i és un dels pocs castells regulars i homogenis de la Catalunya central, ja que es va planificar i edificar en una sola campanya constructiva.

Té una planta pentagonal amb un pati interior amb arcs de mig punt, coronat amb merlets. Aquest pati determina les quatre crugies en què es distribueixen les dependències de la casa. Al voltant del pati hi ha diverses dependències com el celler, la cisterna, les quadres i la masmorra. A la planta superior es troben les cambres, els salons i la cuina. A sobre d'aquesta planta hi ha el camí de ronda protegit per merlets amb sageteres. A la teulada hi ha la canalització d'aigües feta amb canonades de pedra.

Capella Romànica de la Mare de Déu del Castell: Situat al costat del castell i a l'extrem sud del cim de la tossa, és un edifici d'una sola nau amb absis semicircular i un campanar d'espadanya. Estigué dedicada als sants Iscle i Victòria. Presenta les característiques d'una petita capella senyorial i destinada als senyors del castell. És d'un romànic avançat, de mitjan segle XII, amb reconstruccions de la façana del segle XIII. A finals del segle XVI i principis del XVII s'amplià amb una sagristia i una capella barroca, coberta amb cúpula, per a convertir-la en un panteó familiar. Ha estat restaurada modernament per la Diputació de Barcelona. Actualment, continua tenint culte com a capella del castell.

Adresse

Castell de Balsareny. Carretera de servei lateral a l'Eix del Llobregat (C-1411z), al km. 48,2.
08660
Bilder
Bewertungen
Noch keine Bewertungen vorhanden
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen