Einleitung
La finca consta d’una masia amb un celler del segle XVIII i una capella familiar del 1750 (Ermita de la Mare de Déu del Roser).
El mas de Can Lleó hi ha dades de la seva existència des del 1400. Avui és una masia noucentista del municipi de Sant Martí Sarroca protegida com a bé cultural d'interès local, així com la seva capella del Roser neoclassicista. Durant la Guerra Civil Espanyola la capella va ser cremada i es va perdre el retaule original d’estil barroc. En 1941 es construeix un retaule d’estil neoclàssic de l’arquitecte Josep Brugal
És un edifici de planta rectangular que consta de planta baixa, pis i golfes i que té a banda i banda de la façana dues grans torres. A la part posterior, hi ha una galeria amb arcs de mig punt i els interiors presenten elements d'interès. El conjunt es complementa amb dependències agrícoles i un baluard. La masia va ser molt modificada durant els s. XVIII-XIX.
El primer document a on es reflecteix l’elaboració del vi és un inventari del 1751. Va estar en funcionament des del segle XVIII fins a 1986. En 2022 la família decideix complir el somni de reformar el celler i reactivar l’elaboració sota el nom original de la finca, Can Lleó de Vilanoveta amb l’objectiu d’elaborar vins amb mètodes tradicionals que reflecteixin la tradició centenària de l’antic celler.