Zurück

Carrer de Girona

Route POI
Architektur
Datenblatt

Einleitung

El carrer Girona coincideix amb l’entrada del camí ral de Girona a Olot que anava per la dreta del riu Ter i també amb part del traçat de l’antiga carretera de Girona a Amer per Sant Gregori.

Amer, com molts altres pobles petits, tenia un hospital dels pobres, que era mantingut i gestionat per l’ajuntament i el rector del poble

L’any 1325 ja es té notícia d’un hospital de pobres que s’acaba de fundar a Amer. Amb les grans mortaldats d’aquell mateix segle es van incrementar els llegats per edificar un hospital en aquesta vila.

Aquest hospital se sostenia a base de caritats i almoines, i acollia -més que no pas malalts-, pobres, vagabunds, marginats, expòsits, soldats i fins i tot nadons abandonats a les seves portes. Cal tenir en compte que des de l’època medieval, la caritat és la resposta a la pobresa crònica o excepcional. Per això estan documentades nombroses almoines o donacions en forma d’espècies, sobretot cereal o pa cuit, així com l’almoina del Cortó: s’assignaven unes terres que eren arrendades en subhasta pública; del blat que se n’obtenia es feia pa i es repartia als pobres i, a voltes, es venia en encant dins l’església. La d’Amer s’havia creat a finals del segle XIV (1388), segurament a conseqüència del gran cicle de pestes i epidèmies que va assolar la vila i la zona.

L’hospital també va quedar fortament afectat per la violenta destrucció de l’església de Sant Miquel però, a diferència d’aquesta, es va poder reconstruir a base de caritats, almoines i venda de terrenys heretats.

Bilder