Zurück

Cabana

Route POI
Umwelt
Datenblatt

Einleitung

Si seguiu amunt, arribarem a la coma de Filià, allà on estava projectada l'estació d'esquí. És una ampla i bonica coma sota el tossal Llarg (2686 m), port de Filià i Tossal de Paiasso (2772 m). De camí un seguit de comes (la coma Palomera, la del Port, o la Tancada) recullen les aigües de les pluges ajuntant-se en un canal principal que dóna lloc al naixement del riu Filià. Les comes són aquestes depressions planes, envoltades de muntanyes, que aquí tenen el seu origen en l'època glacial.

Abans de travessar el riu i de pujar a la cabana, hem deixat un trencall per pujar fins a l'estany de Filià que es troba a uns 2 km de distància (45'). Es tracta d'un estany petit d'origen glacial situat a 2134 m. L'estany és d'aigües pobres en nutrients i ric amb fanerògames aquàtiques com el ranuncle aquàtic. Pel que fa a fauna, s'hi ha introduït la truita comuna i el barb roig. Per les vores és fàcil trobar la granota roja.

Aquesta cabana és una petita edificació (Borda), avui restaurada, amb un clos on antigament es tancava el bestiar. Permetia al pastor romandre dalt de la muntanya durant l'estiu propers al bestiar per tenir-ne cura. L'aixopluc amb una petita cuina milloraven la qualitat de vida.

Ara baixem per la vall de Filià, de cara al Montsent de Pallars, per sota el solell del Fitero, ple d'escobes i ginebres. En travessar el riu, saltarem a l'obaga de la serra d'Escobets, reforestada de pins i esquitxada de bedolls i trèmols que a la tardor aporten notes de color al verd de la pineda.

 

Bilder