Vinyes a la plana de can Sadurní
La plana de can Sadurní
Zurück

Volta al turó de can Pasqual

Route
06/10/2016
Datenblatt

Einleitung

Del turonet a les vinyes

Aquest breu i familiar itinerari ens permet molt ràpidament fer-nos una idea bastant aproximada dels elements que conformen actualment el territori i el paisatge de l'entorn més proper a Begues. Partirem i arribarem d'una urbanització, però ràpidament ens endinsem per una pineda amb peus d'alzina i garrics crescudes arran de l'abandonament del que havien estat feixes de vinyes. Finalment, recorrerem un breu tram d'una de les plàcides planes agrícoles que encara manté el municipi, amb noves vinyes i altres cultius.

Wir empfehlen Ihnen die lokale Natura-App, diese Route zu machen. Gratis-Aufkleber:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Schwierigkeit
  Familiar
 • Dauer
  45 Minuten
 • Slope
  50.00 meters
 • Entfernung
  2.30 km
 • Theme
  Flora und Fauna
  Landschaftsgestaltung
  Umwelt
 • Aktivität
  zu Fuß
 • Bewertungen

Slope graph

Beschreibung

Del turonet a les vinyes

Aquest breu i plàcid itinerari que recorrerem en menys d'una hora ens permet un ràpid cop d'ull als principals elements que conformen l'actual paisatge de l'entorn immediat del nucli de Begues: pinedes guanyades a les antigues feixes de vinya i una de les planes agrícoles curulla de nous i bons ceps que podem admirar a tocar de les noves urbanitzacions. Tot, sota el teló de fons de petits turons i de les més altívoles muntanyes que tanquen el paisatge, es miri cap on es miri, i que formen els primers contraforts de les muntanyes d'Ordal, per una banda, i el massís del Garraf, per l'altra.

Sortirem còmodament d'un dels últims vials de l'urbanització de l'antiga zona de Santa Eulàlia per anar pujant lleument tot flanquejant el turó de can Pasqual, antigament aprofitat per a les feixes de vinyes abandonades fa anys, cosa que ha donat peu a la proliferació d'esclarissades pinedes que s'han anat ensenyorint d'una precedent garriga de la que encara se'n veuen petites extensions.

El turó de can Pasqual és com una petita berruga sorgida entremig de la vall que forma la riera de Begues, curs vertebrador de la zona, i la petita riereta de Sant Sadurní, tributària de la primera i que marxa discretament pel seu vessant nord, tot plegat un relleu fàcil i de curta volada. Així doncs, el turó dona pel que dona, de manera que, ràpidament, després d'haver-lo flanquejat pel vessant de migdia, en baixarem pel vessant obac per anar a sortir, tot passant pel pi Gros, a la plàcida plana de can Sadurní, un extens verger agrícola de mirada extasiant, sobretot de vinya.

Un cop a la plana, el breu recorregut que ens mancarà per al final ens permet una llarga badoqueria tot recorrent la plana sense presses ni angúnies pel possible excessiu retard pel retorn. Un cop ben passejada la plana, només ens caldrà pujar pel vial d'accés de l'urbanització de la que hem partit per tornar al punt d'inici.

Tipps

TRAÇAT

 • Traçat curt i gairebé sempre de bon fer. Només el tram que farem en descens pel vessant obac del turó de can Pasqual presenta un significatiu descens -en alguns trams- a causa de l'aparició de camins més pedregosos i erosionats per l'acció de l'aigua. 

AIGUA

 • No hi ha cap punt d'aigua potable en tot el camí. Millor porteu la cantimplora ben plena, tot i que la curta brevetat del camí tampoc fa imprescindible una gran hidratació. 

PRECAUCIONS

 • Només caldrà una especial precaució al tram en descens per l'obaga del turó de can Pasqual, on el terreny més pedregós i potser humit després de pluges pot provocar alguna relliscada.

METEO

 • Anirem exposats al sol en gran part del recorregut, sobretot durant el flanqueig pel vessant de migdia del turó de can Pasqual i el tram de la plana de can Sadurní. En ple estiu, millor portar barret i posar-se crema solar.

TERRENY

 • En el tram de terreny més pedregós i humit del descens per l'obaga del turó de can Pasqual, potser millor portar calçat adherent per evitar possibles relliscades, sobretot en èpoques de pluja.

MATERIAL

 • Millor botes de canya alta pel descens pel tram de l'obaga del turó de can Pasqual.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • A la propera masia de can Sadurní potser podreu comprar vins i caves de la seva pròpia producció.

Speichern Sie die Route

Was ist da

Was in zu sehen: Volta al turó de can Pasqual

Es mostren 1 - 5 de 5

Pineda amb peus d'alzina i garric

Punkt von Interesse
Umwelt
06/10/2016

Observeu bé l'entorn. La història es repeteix sovint: s'abandonen les vinyes i la pineda comença a estendre's ràpidament en aquests vessants secs i assolellats orientats a migdia. De la garriga de...

Senglars

Punkt von Interesse
Tierwelt
06/10/2016

Heus aquí rastres de la presència del porc senglar. El terreny argilós del camí allarga la vida dels tolls d'aigua. Aquest és el lloc preferit per aquests animals per a fer banys de neteja. Aquestes...

Terres vermelles

Punkt von Interesse
Geologie
25/10/2016

La terra vermellosa com la que hem anat veient és de carácter àcid en contraposició al Garraf blanc que envolta Begues, de caràcter calcari. Són argiles, gressos i conglomerats vermells del triàsic...

Pi Gros

Punkt von Interesse
Flora
06/10/2016

Restes del pi catalogat com a històric, símbol del poble de Begues. Tenia uns 400 anys d'edat en morir. L'any 1977 va defallir després d'un període de pluges i vent. Havia estat el pi pinyer de...

Plana agrícola de Can Sadurní

Punkt von Interesse
Landschaften
06/10/2016

Hem arribat a la plana de can Sadurní, indret on pel còmode relleu ha estat més fàcil el manteniment de l'activitat agrícola a les rodalies de Begues. En aquesta plana, el paisatge agrícola ve marcat...

Bilder
Bewertungen
Noch keine Bewertungen vorhanden
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen
Besuche

Was in zu sehen: Volta al turó de can Pasqual

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Volta al turó de can Pasqual

Es mostren 1 - 10 de 17
 • Filter by type
  Thema