Zurück

POU DE GEL

Route POI
Umwelt
Datenblatt

Einleitung

Segons la inscripció, el pou va construir-se el 1723. Molt a prop de la casa del molí, a tocar del torrent, existia una petita bassa o platja destinada a l'estancament d'aigua que s'utilitzava per a l'elaboració del glaç. Aquest gel produït a les basses s'havia de tallar i transportar fins al pou de gel. Amb la construcció del pou es buscava un bon aïllament i conservació del gel el màxim de temps possible.

Aquests dipòsits de planta circular i tronc cilíndric es construïen soterrats o semi soterrats adossats a un marge en un desnivell del terreny. Aquest desnivell facilitava l’evacuació de l’aigua del desglaç a mesura que el gel s’anava desfent.

Una part molt important del pou era la cúpula. La cúpula feia la funció de cobrir el pou, evitant que el gel s’embrutés, però alhora facilitant la conservació del mateix pou. Exteriorment les cúpules podien estar cobertes de terra i vegetals o amb teula àrab, afavorint un millor aïllament.

Un altre element important del pou eren les finestres, les quals facilitaven l’accés i les tasques dels treballadors a dins del pou. 

Aquesta activitat va ser important per la pagesia entre els segles XVI i XIX, ja que els permetia obtenir recursos econòmics en els períodes de menys activitat agrícola.

 

Bilder