L'Esquirol. Ruta "Circuit inclusiu". L'Esquirol.
Serra de Cabrera. Ruta "Circuit inclusiu". L'Esquirol.
Vistes a les serres del Port del Comte, Cadí, i Pedraforca. Ruta "Circuit inclusiu". L'Esquirol.
Zurück

L'Esquirol circuit inclusiu

Route
13/04/2017
Datenblatt

Einleitung

Seguint l'engorjat de la riera de la Gorga

Es tracta d'una excursió pels volts del poble de l'Esquirol que ens permetrà gaudir de l'abrupta naturalesa d'aquest racó Osonenc. El circuit inclusiu, sense grans dificultats tècniques i adaptat per tothom, ens portarà per sobre la cinglera de la riera de les Gorga. Veurem impressionants salts d'aigua, passarem per dins la roureda i ens refrescarem a les fonts del rodal.

Wir empfehlen Ihnen die lokale Natura-App, diese Route zu machen. Gratis-Aufkleber:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Schwierigkeit
  Einfach
 • Dauer
  2 Stunden 45 Minuten
 • Slope
  326.00 meters
 • Entfernung
  8.10 km
 • Theme
  Flora und Fauna
  Umwelt
 • Aktivität
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
 • Bewertungen

Slope graph

Beschreibung

Seguint l'engorjat de la riera de la Gorga

Començarem la ruta al centre mateix del poble de l'Esquirol, a la comarca d'Osona. El nom li ve d'un antic mas documentat des de 1327. Deixarem el vehicle a la plaça de l'ajuntament, davant l'església parroquial de Santa Maria del Corcó (1721-1743). Sortirem del Passeig les Gorgues, davant l’Ajuntament, i anirem cap a la plaça major a on agafarem el C/ major direcció Tavertet. Passarem per davant el Parai que va ser la casa entorn la qual es va originar el poble de l’Esquirol, per arribar al carrer del pont passant per sobre el pont medieval que dóna nom al carrer. Des d’aquí ens enfilarem cap al cementiri de l’Esquirol per agafar, en aquest punt, un corriol que ens portarà cap a la font de l’Escudella.

Ens endinsem a la Riera de la Gorga, l'espai de la Font de l'Escudella ens ofereix un punt de descans amb taules i equipaments per fer pícnic. Una pollancreda i una plataneda donen frescor a aquest recinte de la font. Seguirem per sobre la cinglera, a sota hi tenim la Riera de les Gorga que serpenteja coberta d'una frondosa vegetació de ribera. Arribem a La Barra de Ferro, aquí l'aigua del Torrent de la Font Nova es precipita formant un impressionant salt d'aigua de 80 metres, poc després arribarà al pantà de Sau. 

El camí ara s'enfila seguint el Torrent de la Font Nova, passarem per dins de la roureda de roure martinenc (Quercus pubescens), a terra una abundant capa de fullaraca nodreix les maduixeres (Fragaria vesca) i l'herba fetgera (Anemone hepatica). Els fruits dels roures, els aglans, són una font important d'aliment d'aus i mamífers com el gaig o els senglars, que també habiten aquest bosc frondós. En el punt que travessem el torrent, un gorg sota una balma coberta de vegetació, dóna un aire selvàtic a l'espai, les parets cobertes de molses i falgueres com la falzia roja (Asplenium trichomanes) o la falzia negra (Asplenium adiantum-nigrum) acaben de configurar  l'escena. 

Ens enfilem a la Font de la Bertrana a tocar del mas que porta el mateix nom, on hi havia hagut l'antiga església parroquial des del Segle X fins al 1743 que passà a ser l'actual. Passarem pel costat de la gasolinera i arribarem al poble pel Carrer Nou.

 

Tipps

TRAÇAT

 • La ruta és circular en sentit horari. 
 • El desnivell és moderat sense pujades fortes. 
 • És un circuit inclusiu, adaptat a tothom, amb la finalitat de millorar la qualitat de vida i fomentar l'esport a les persones amb més dificultats.    

 

AIGUA

 • Hi ha la Font de l'Escudella prop del principi del recorregut i la de la Bertrana cap al final. Si el dia no és molt calorós, no caldrà portar aigua.

 

PRECAUCIONS

 • L'excursió passa per diverses zones de cinglera, cal tenir cura de no acostar-nos a la vora i sobretot vigilar els més petits.
 • Els ciclistes cal que tingueu precaució amb els altres usuaris de la ruta. Sobretot compte amb les persones amb mobilitat reduïda.

 

METEOROLOGIA

 • Una bona part de la ruta és per l'obaga i dins del bosc. Els dies més freds de l'any caldrà contar en portar roba de protecció pel fred i pel vent.

 

TERRENY

 • Si ha plogut o nevat el camí estarà enfangat, caldrà comptar amb calçat adequat.
 • Amb terreny sec podrem portar calçat còmode.

 

 

 MATERIAL

 • Prismàtics, mapa topogràfic, i màquina fotogràfica, són tres coses que ens poden fer de la sortida una experiència més completa.
 • Equipament bàsic de seguretat per fer en bici (casc i guants). També cal portar eines per reparar punxades. 
 • Els pals de tresc ajuden a caminar per pistes fàcils.

 

ALTRES EQUIPAMENTS 

 • Seguint la ruta trobarem plafons i senyalitzacions verticals, ens ajudaran a seguir el traçat i ens donaran informació de natura així com d'altres rutes.
 • A la gasolinera hi ha botiga. 

Speichern Sie die Route

Was ist da

Was in zu sehen: L'Esquirol circuit inclusiu

Es mostren 1 - 8 de 8

Pàrquing

Punkt von Interesse
Architektur
13/04/2017

Sortim des de la plaça de l'ajuntament. Davant hi ha l'església de Santa Maria del Corcó (1721-1743).

Mirador de la riera

Punkt von Interesse
Geologie
13/04/2017

Sant Bartomeu Sesgorgues, cinglera amb heura, calcària, graons de gegant, boix arrapat a les fisures de la roca alzines.

La Barra de Ferro

Punkt von Interesse
Umwelt
13/04/2017

Estem situats al mirador de la Barra de Ferro, des d'aquí el Torrent de la Font Nova es precipita per un salt de 80 metres just abans de contribuir a la riera de les Gorgues. Un quilòmetre riera avall...

Un Jardí

Punkt von Interesse
Flora
13/04/2017

En aquest punt Travessem per un pontet la riera de ...davant nostre veiem un mur fet de lloses petites. La humitat de l’obaga, l’ha vestit amb un teixit de líquens, molses, i falgueres. P,icees i...

Bilder
Bewertungen
Noch keine Bewertungen vorhanden
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen
Un circuit nefast, deixa't de la ma de deu... l'em intentat fer amb dos nens, fins que ens ha estat impossible seguir perque el cami era ple d'hortigues.
Profile picture for user juanjo -natura-
Juanjo -natura-
11/02/2020

Antwort auf von rogerparramon@…

Quina llàstima Roger. Ho comuniquem a l'ajuntament. A l'estiu allà on hi ha vaques, les ortigues són un veritable problema.
Besuche

Was in zu sehen: L'Esquirol circuit inclusiu

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: L'Esquirol circuit inclusiu

Es mostren 1 - 10 de 32
 • Filter by type
  Thema