Datenblatt

Einleitung

El suro (Quercus suber), també anomenat normalment alzina surera, és un arbre típicament mediterrani que no s'allunya del clima suau i humit de les zones properes al litoral. També té una gran afinitat als sòls àcids com ho són on ens trobem gràcies al substrat de granits que tenim als nostres peus, aquest fet explica que aquesta espècie no estigui més estesa pel territori ja que molts sòls no li són aptes. 

La seva  gruixuda escorça, també anomenada suro, és el que fa molt especial a aquesta espècie. Aquesta escorça és una adaptació als freqüents incendis de la conca mediterrània, ja que fa l’arbre menys sensible a un d’ells i li és molt fàcil rebrotar després de cremar-se. 

Els humans extraiem aquest suro, “pelant-lo”, per fer-ne taps d’ampolles, aïllants acústics o tèrmics, objectes decoratius i moltes altres coses. A finals del s. XIX i principis del XX la indústria surera va viure uns molts bons anys i fou important pels pobles com Tordera amb producció de suro. Avui en dia encara es pelen algunes suredes. Portugal és el primer productor mundial, Espanya és el segon, perseguit per Marroc. 

 

 

Bilder