Zurück

Gatells

Route POI
Flora
Datenblatt

Einleitung

Entre les espècies de ribera que podem observar en aquest tram de riera hi ha dues en concret que són del gènere salix, el salze (salix alba) i el gatell (salix atrocinerea- veure foto).

Del gatell direm que és planta mel•lífera degut a la seva floració precoç i també que sovint s'utilitza per detenir l'erosió en zones de torrents i barrancs, en aquest cas fa aquesta funció de forma natural. La funció dels salzes com els verns, i altres arbres de ribera, és la de estar a primera línia, als marges del riu o riera per fixar la terra i evitar la variació de la llera i el desbordament de l'aigua. La fixen amb les arrels però també quan ve una riada, la seva part aèria és tan flexible que es plega (literalment) damunt el terra i fa de protecció superficial.

Sabíeu que l'aspirina té el seu origen a l’escorça del salze? Des de ben antic es coneix que l'escorça de salze és un bon remei per baixar la febre, i és per aquesta raó que els químics de la Bayer el van fer servir com a model per a la síntesi de l'àcid acetil-salicílic, conegut popularment com a aspirina.

 

Bilder