Zurück

1. Bombardeig a Cassà de la Selva

Route POI
Andere
Datenblatt

Einleitung

Ara mateix ens trobem a la plaça Petita. Es tracta de l’antic centre neuràlgic del poble de Cassà durant l’època medieval. Durant segles va tenir una gran activitat comercial i lúdica. Tota la plaça estava envoltada per botigues i en el seu espai central s’hi realitzava el mercat setmanal. En aquest indret també es localitzava l’antic hospital de pobres (segle XVI) i era el lloc on s’escollien els jurats de la Universitat de Cassà (precedent del govern local) per mitjà d’uns rodolins, un curiós procés de selecció que es troba perfectament descrit en un privilegi reial del segle XVI i que era llegit abans de començar la cerimònia a viva veu al mig de la plaça pública de la vila.

Durant el bombardeig del dia 29 de gener de 1939 una bomba va caure sobre ca l’Avellaneda (la casa que teniu al vostre davant, actual núm. 10) i va provocar el seu ensorrament. L’àvia d’aquesta casa va quedar enterrada sota les runes. Gràcies a la ràpida actuació dels veïns i de les autoritats locals la varen poder treure i rescatar amb vida

L’ona expansiva d’aquesta bomba també va afectar la casa que hi havia al seu costat i que és coneguda amb el nom de can Cunillera (núm. 1-2). Tota la seva façana es va ensorrar, tant la que dona al carrer Mesures com la que dona al carrer Ocata.

Bilder