Zurück

Ruta de les Gorges de Salenys

Route
22/05/2014
Datenblatt

Einleitung

Salts d'aigua entre blocs de pedra.

La ruta discorre per la Font Picant de Penedes i s’endinsa a la capçalera de la Riera de Salenys, una de les rieres més espectaculars dels massís de les Gavarres.

Des del Pou de les Goges la riera mostra els seus racons més interessants, que captiven per la seva bellesa i l’atmosfera que envolta la part alta de la vall de Salenys. Flora, fauna i medi estan presents al llarg de tot el recorregut.

És un itinerari curt però difícil, només apte per gent avesada a excursions exigents.

 • Typology
  Gegen den Uhrzeigersinn kreisförmig
 • Schwierigkeit
  Mittel
 • Dauer
  1 Stunde
 • Slope
  117.00 meters
 • Entfernung
  2.00 km
 • Theme
  Flora und Fauna
  Geologia
  Umwelt
 • Aktivität
  zu Fuß
 • Bewertungen

Slope graph

Beschreibung

Salts d'aigua entre blocs de pedra.

La ruta discorre per la Font Picant de Penedes i s’endinsa a la capçalera de la Riera de Salenys, una de les rieres més espectaculars de les Gavarres.

La vall de la riera de Salenys és, geològicament singular, i força diferent respecte de la resta de les rieres de les Gavarres. Él relleu de la part alta és accidentat i l’aigua s’obre camí a través de falles i altres estructures dèbils, formant encaixos profunds o salts d’aigua entre grans blocs de granit.

La presència de falles ha afavorit la surgència de fonts picants, com les aigües de la Font de Penedes, riques en ferro i diòxid de carboni. Les aigües d’aquesta font havien sigut envasades i comercialitzades per les seves propietats mineromedicinals. Encara avui, més avall, s’envasa l’anomenada Aigua de Salenys.

Des de la font baixarem per un corriol força pendent fins a la riera de Salenys que remuntarem seguint una esplèndida verneda. La vegetació és força exuberant gràcies a la disponibilitat d’aigua.

Passarem pel Pas de la Mosca o Pou de les Goges i el Salt de Roca Llisa o del Llop, alguns d’aquests gorgs que mantenen l’aigua tot l’any.

Des del Pou de les Goges la riera mostra alguns racons que captiven per la seva bellesa i per l’atmosfera que envolta la part alta de la vall de Salenys. Flora, fauna i medi estan presents al llarg de tot el recorregut.

Sortirem de la riera per arribar a un paisatge de les suredes i pinedes. En passar per les suredes estarem contemplant un dels primers racons selvatans productors de suro, que es remunta al segle XVI.

És un itinerari curt però difícil, només apte per gent avesada a excursions exigents.

Nota: aquesta ruta ha estat proposada i treballada pel Consorci de les Gavarres.

Tipps

TRAÇAT

 • Fortes pujades
 • Traçat exigent, per caminaires experimentats

AIGUA

 •  La Font de Penedes és potable tot i que picant i ferruginosa.

PRECAUCIONS

 •  Tenir cura al llarg del recorregut trobem cingleres i barrancs
 • Vigileus de prop els nens, eviteu deixar-los sols
 • Cal creuar el riu en algún moment de l’itinerari
 • Despres de les pluges és quan la ruta és més espectacular, però també hi ha més perill de relliscades

METEO

 • Evitar fer-ho a l’estiu o després de pluges molt fortes

TERRENY

 • Fàcil relliscar, baixades i pujades difícils.
 • Terreny humit, grimpades, precaució.

MATERIAL

 •  Porteu prismàtics, potser podeu observar el senglar de lluny, o ocells als espais oberts

Speichern Sie die Route

Was ist da

Was in zu sehen: Ruta de les Gorges de Salenys

Es mostren 1 - 5 de 5

Font Penedès

Punkt von Interesse
Umwelt
22/05/2014
L’aigua que brolla d’aquesta font és picant i molt ferruginosa. Segons les analítiques l’aigua conté: 3, 68 mg/l de ferro i 1.364 mg/l d’anhídric carbònic lliure. La primera comercialització de l

Verneda

Punkt von Interesse
Flora
22/05/2014
En aquest punt de la riera de Salenys veiem una esplèndida verneda resseguint el curs de la riera principal. El torrent per on hem baixat des de la font de Penedès estava colonitzat fins fa poc per

Pas de la Mosca

Punkt von Interesse
Geologie
22/05/2014
Estem al Pas de la Mosca o Pou de les Goges. En indrets com el que ara ens trobem, hi ha estesa la creença que hi viuen les goges o dones d'aigua. Les goges són figures femenines de la mitologia

Sureda

Punkt von Interesse
Flora
22/05/2014
Aquest és un exemple de sureda explotada per produir suro per a l’elaboració de taps. La primera escorça que fa l’alzina surera s’ anomena pelegrí i de tant rugosa com és només es pot aprofitar

Senglar

Punkt von Interesse
Tierwelt
22/05/2014
En aquesta pineda de pinastres s’aprecien nombroses basses on el senglar ve a banyar-se amb fang. Després del bany, l’animal es refregarà els flancs i l’esquena amb la base dels troncs dels arbres
Bilder
Bewertungen
/5
13 votes
72%
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen

Vem anar amb dos nens de 3 i 7 anys, i tot s'ha de dir, el camí pel de 3 anys era bastant complicat, passant per ponts i pujant per les roques agafant-se als ferros de la via ferrada que segueix el riu. Ara això si, s'ho van passar pipa!!!

molt bona ruta

Recordeu que aquesta ruta, es pot fer per corriols alternatius evitant així els passos de via ferrada. Seguiu el track. Així ho comentem en un dels punts de Consells.

si per arribar l'inici de la ruta a peu hi ha bona pista pel cotxe i lloc per a aparcar? Gràcies

Hola. A tots els itineraris que Natura Local intentem que s'arribi amb cotxe a l'inici. Aquest també. L'aparcament no és massa gran i acostuma a estar ple i més encara en dates de vacances. Cal anar ben dora.
Recordes que hi ha la opció de fer el recorregut sense necessitat de fer els passos de via ferrada.
Salut i bon estiu.

Besuche

Was in zu sehen: Ruta de les Gorges de Salenys

Es mostren 1 - 10 de 99
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Ruta de les Gorges de Salenys

Es mostren 1 - 10 de 21