Ruta de les mines R7. Ribes de Freser.
Ruta de les mines R7. Ribes de Freser.
Ruta de les mines R7. Ribes de Freser.
Zurück

Ruta de les Mines R7.Ribes de Freser

Route
21/06/2013
Datenblatt

Einleitung

Ribes-Can Paloca-Can Possons-Ribes

Aquesta és la ruta nº 7 de les 11 existents. Totes elles surten dels pobles de la Vall de Ribes ( Queralbs, Pardines, Toses, Ribes de Freser i Planoles). La majoria son rutes circulars com aquesta i de dificultat variable.   És una proposta de senderisme per la Vall de Ribes, amanida amb la descoberta del patrimoni miner que, de ben segur, va forjar el desenvolupament dels pobles i la gent d’aquestes valls

Wir empfehlen Ihnen die lokale Natura-App, diese Route zu machen. Gratis-Aufkleber:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Schwierigkeit
  Mittel
 • Dauer
  2 Stunden 45 Minuten
 • Slope
  730.00 meters
 • Entfernung
  7.00 km
 • Theme
  Geologia
  Landschaftsgestaltung
 • Aktivität
  zu Fuß
 • Bewertungen

Slope graph

Beschreibung

De flors efímeres i roques fèrriques

Proposem  un itinerari de mig matí. Tot i no ser llarg, trobarem dos fortes pujades que haurem d’agafar amb calma. 

 

Es surt des de Ribes de Freser pel carrer Cerdanya en direcció a l’oratori de Sant Cristòfol i es continua per un sender local que condueix al Collet Segura. 

 

Guanyem alçada ràpidament i al collet, ja podem gaudir les fantàstiques vistes sobre Pardines i Collada Verda, també sobre Ribes i el Taga al darrera. 

 

Ara, entre prats pasturats anem baixant direcció Roques Blanques. A la primavera la floració dels marges del camí és espectacular. Viperines, Boques de conill, … es barregen en una simfonia cromàtica. 

 

El camí passa entre prats, els freixes de fulla petita dominen la vegetació arbòria, avellaners, bedolls i algun roure fan d'acompanyants. Els boixos per sota. En un tram humit, sobre el fang, hi trobem les petjades d’un petit ungulat. El cabirol.

 

Vistes a Roques Blanques i Vall del Freser, agafem un corriol força dret, de pujada cap a Can Paloca. Travessem una freixeda i enllacem amb el camí miner procedent de Can Paloca. Un desviament a l’esquerra ens porta a Ventolà. Nosaltres seguim a la dreta, ara de tornada. A Can Paloca (enrunat) veiem el poble de Campelles a l’altra banda de la vall. A la pica de la font neden estadis juvenils de salamandres. 

 

Ben aviat arribem a la mina de Can Paloca. Explotacions iniciades als s. XVI i XVII. Només a quatre de les vint-i-sis se n’obtenia òxids de ferro.  A les fargues de Planoles, Ventolà i Campdevànol s’hi portava aquesta material per a fer eines del camp. A la resta hi trobaven arsènic i or. 

 

De tornada, i sortint d’un bosquet de pi roig, ens desviem abans d’arribar al Collet de Segura per anar a visitar les mines de Can Possons. Explotació fèrrica, iniciada al  1904 per a ús local. 

 

De nou, Pardines i la Collada Verda apareixen a la nostra visual dins la Vall del Segadell, abans de girar cua i tornar a Ribes pel camí per on hem pujat. Ara de cara trobem el Granòfir de la muntanya de Sant Antoni. Roca volcànica única a aquesta vall.

Tipps

Traçat

 • Hi ha dos trams de forta pujada. El primer, tot just començar. Preneu-vos-ho amb calma.
 • De tornada, en arribar al Coll de Segura, si esteu cansats, podeu evitar anar a Can Possons. (estalviareu 30' de trajecte)  

 

Aigua

 •  Raja aigua per diferents torrentets. A Can Paloca, hi ha una mena de font. Si no espereu en arribar a les masies de Can Possons.
 • El recorregut no és llarg, però les fortes pujades fan agafar ganes de beure. Porteu aigua de casa.

 

 

Meteo

 • A la muntanya el temps canvia ràpidament. Assegureu la previsió i porteu roba en funció de l'època de l'any.
 • L’ambient és fresc i fred cap el vespre.

 

 

Terreny

 • El terreny no és complicat, però porteu calçat adequat i resistent. Als corriols es fàcil de relliscar o fer una torta de peu.

 

 

Material

 • Prismàtics per veure ocells o animals als prats llunyans.
 • Màquina de fotos per enregistrar textures a les parets de les mines. 
 • Els pals ajuden a caminar I trobar l’equilibri.
 • Tingueu present l’època de l’any que feu la ruta i en funció d’això trieu la roba més adient. Mai aneu justos.

 

Speichern Sie die Route

Was ist da

Was in zu sehen: Ruta de les Mines R7.Ribes de Freser

Es mostren 1 - 10 de 10

Sant Cristòfol

Punkt von Interesse
Andere
21/06/2013

Data del segle XVIII.

Ribes de Freser tenia capelles a les sortides del poble.  Sant Cristòfol estava a la sortida de Ribes, per l'antic camí a la Cerdanya.  Era lloc de rituals, capella de viatge on

Orquídies

Punkt von Interesse
Flora
21/06/2013

La clariana afavoreix la presencia d'una orquídia petiteta. La Neotinea ustulata, que floreix de mitjans de maig a mitjans de juny. Si la trobeu florida més tard pot ser la varietat var.  aestivalis. 

Vistes a la vall de Ribes

Punkt von Interesse
Landschaften
21/06/2013

El camí anirà ara entre prats de dall. Si ens girem, a la nostra esquena queden Ribes de Freser i el cim del Taga, al seu darrere, dominant la part baixa de la vall de Ribes. També val la pena

Roques Blanques

Punkt von Interesse
Geologie
21/06/2013

L'aflorament d'aquestes roques calcaries provocat per l'erosió del riu Freser ha esdevingut clau per la comprensió geològica del Pirineu. L'exemple més rellevant el trobem a la vall del Freser, entre

Freixeneda

Punkt von Interesse
Flora
21/06/2013

Cal destacar l'abundància de Freixes de fulla petita en aquesta zona. La forta pendent, l'orientació lleugerament ombrívola i la proximitat del torrent, afavoreixen la proliferació d'aquesta freixeda,

Can Paloca

Punkt von Interesse
Architektur
21/06/2013

Casa no fundacional de Ribes associada a la mina.

Marxant, trobem la font i la seva pica de pedra. Bon lloc per detectar amfibis ja que hi ha humitat constant. Veiem el poble de Campelles a l'altra

Mines de can Paloca

Punkt von Interesse
Geologie
21/06/2013

Trobem primer una petita extracció i, uns metres més endavant, la mina principal. Iniciades als segles XVI i XVII, aquestes mines d'arsènic formen part de les vint-i-sis explotacions conegudes a les

Vall del Segadell

Punkt von Interesse
Landschaften
21/06/2013

Baixant de nou al collet de Segura retrobem Ribes i el Taga. Just abans d'arribar al collet girarem a l'esquerra. Ara les vistes cauen sobre la vall del Segadell, el poble de Pardines i la collada

Can Possons

Punkt von Interesse
Architektur
21/06/2013

És una casa fundacional, d'aquelles que foren les originàries en la formació de Ribes mitjançant nuclis. Al costat hi ha un forn de calç i el castell de Segura. La casa és dels segle XIII-XIV.

Meners de Can Possons

Punkt von Interesse
Geologie
21/06/2013

Aquestes sí que són de ferro. Els meners, zones on s'hi trobava aquest filó, s'explotaven en aquest cas a cel obert i amb alguna galeria. Era una explotació petita i per a ús local.

Els òxids de ferro

Bilder
Bewertungen
/5
6 votes
80%
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen

la ruta comienza ganando buena parte de desnivel rápidamente, a partir del Prado de orquídeas más llevadero, pero el sendero bastante cerrado por vegetación hasta la mina de hierro, la vuelta mucho mejor, ¡buena ruta!

Besuche

Was in zu sehen: Ruta de les Mines R7.Ribes de Freser

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Ruta de les Mines R7.Ribes de Freser

Es mostren 1 - 10 de 33
 • Filter by type
  Thema