Zurück

Església Vella de Sant Gregori

Datenblatt

Einleitung

Tot i que es coneix des de l'any 882, l'edifici actual té l'origen en una construcció romànica del segle XI.

Darrera l’absis de l’església, hi ha una creu de terme, gòtica, del segle XV, destruïda l'any 1936 i reconstruïda posteriorment (al llarg de la seva història ha estat agredida diverses vegades), i que té un parell de llegendes. La primera, es diu que els habitants de Sant Gregori volien edificar l’església en un camp, el del Mas Vilà. Però es veu que les eines dels paletes apareixien on és l’actual església, pel què deduïren que era allà on l’havien d’erigir (d’altra banda, és una llegenda paral•lela a l’edificació del Santuari de Rocacorba; devien ser els mateixos paletes...). A canvi, en el camp del Mas Vilà, s’hi col•locà la creu.

L’altra llegenda diu que l’amo de Mas Vilà, en una nit de tempesta sortí a cavall fent cas omís dels consells de la família de la seva promesa. I un llamp el va fulminar. En la memòria d’aquest succés s’erigí aquesta creu.

Però per decisió de l’amo del Mas Vilà de l’any 1943, en Josep Mª Almeda (de Cassà de la Selva), la Creu es va traslladar a l’actual lloc on és ara, on hi havia hagut el cementiri, i que amb ella s’hi designa un lloc sagrat. 

Font: www.llemena.com

 

Bilder