Zurück

Fageda

Route POI
Flora
Datenblatt

Einleitung

Som al torrent de Puigsec, a l'obac de la casa del mateix nom.

El microclima frescal de l'obac i la humitat afavoreixen l'establiment de la fageda. Al Ripollès les més esponeroses les trobem a tocar la Garrotxa. És una mostra de bosc centreeuropeu i per això té elevat valor biològic.

El sotabosc és molt pobre, amb una mica de boix acompanyat d'altres plantes com l'herba fetgera (floreix a la primavera i la identificareu per les fulles tacades de blanc), les violes boscanes, les heures i el bonic buixol de flor blanca. La disposició de les branques i les fulles dels fajos fa molt difícil l'entrada de llum al sotabosc, dificultant l'establiment d'altres plantes.

La fauna també és de caràcter centreeuropeu. Així que trobarem becades tot l'any, l'esquerp picot negre, el picot garser, la poc abundant mallerenga d'aigua o el cridaner gaig entre d'altres. Si els voleu veure, haureu de romandre en silenci, quedar-vos quiets i parar molta atenció. Rapinyaires forestals que només venen a l'estiu, com l'aligot vesper o l'àliga marcenca, seran més fàcil de veure sobrevolant els plans propers.

A la tardor, un moment màgic de colors i fruits de bosc, és quan el faig dóna fruits tipus castanya, com la faja, d'elevat valor nutricional pels animals del bosc. Bolets com els rossinyols i els ceps es fan presents. És també a la tardor quan podem observar la migració de l'aligot vesper que ha criat en aquestes fagedes. El liró gris és un habitant freqüent juntament amb carnívors com la fagina o cèrvids menys abundants com el cabirol.

Bilder