Zurück

Pastures Llastanosa

Route POI
Umwelt
Datenblatt

Einleitung

Amunt, a la dreta, veiem la casa o mas de la Llastanosa. Hi ha referències ja del segle XIV. Actualment és patrimoni rural històric i està habitada.

La font de recursos d'aquests masos és la ramaderia i els prats on són la clau. En aquests plans del davant de la casa i propers al riu, s'hi sembra herba, lleguminoses i cereals per alimentar al bestiar. Un cop dallats es converteixen en prats de pastura fins a la nova sembra. Els farratges i l'herba dallada s'assequen i es fan servir per alimentar els animals al llarg de l'hivern.

A la primavera els marges dels camps s'omplen de flors de tots tipus i insectes que les visiten.

En aquest mas i al de més amunt, podem veure unes tanques metàl·liques enmig dels camps: són les pletes, (també dites cledes, quintanes o closes). Aquestes estructures que podrien ser de pedra o fusta, limiten l'espai d'estada del ramat. Aquestes les usen els ramaders per concentrar el bestiar, ja sigui com a lloc de protecció, per alimentar-los, per marcar-les, munyir-les o vacunar-les. El fet que sigui una estructura metàl·lica fa que es pugui posar i treure, així com canviar de lloc, molt fàcilment.

 

Bilder