Zurück

Senterada

Datenblatt

Einleitung

Entre els arbres ja es veu el poble. S'origina a partir de l'antic monestir visigòtic de Santa Grata que posteriorment donà lloc a l'església parroquial de Sta. Maria de Senterada.

Les cases s'esglaonen sobre el riu Bòssia o Bellera, sota la roca dels Coloms. És un lloc estratègic, confluència de camins, de valls i d'aiguabarreig de rius. Els camins de la Vall Fosca a la Pobla de Segur i Pont de Suert; les valls de Bellera o del Flamisell i l'entrada a La Vall Fosca; confluència del riu Bòssia amb el Flamisell. Rius truiters com indica la piscifactoria del costat del pont.

Pascual Madoz, al seu diccionari geogràfic, 1845, escriu: L'economia tradicional del terme es basava fonamentalment en l'agricultura d'autoconsum i la ramaderia. Madoz donà referències dels conreus més importants: blat, sègol, civada, patates, pocs llegums i poca fruita. La ramaderia era centrada en la producció d'aviram i de cabrum, a més del boví i dels ases emprats en les feines del camp. La indústria tradicional es reduïa a molins fariners (Cérvoles, Naens) i una pròspera indústria de teixits (3 telers i 1 molí draper) a Senterada, i algunes petites guixeres a Larén, Cadolla, Naens i Senterada.

Avui l'autoconsum és residual, els conreus han deixat pas als farratges pel bestiar i l'activitat del poble és de serveis. Què és una cruïlla de camins sense un hostal o una fonda? Casa Leonardo és un allotjament rural, l'antiga fonda del poble restaurada.

Bilder