Return

Castell i creu de Gurb

Visit
Landscapes
Index card

Description

Les restes del castell de Gurb, pràcticament no visibles, les trobem encimbellades a sobre el turó que fa d'espona, per ponent, a la parròquia de Sant Andreu de Gurb i que s'enlaira fins a 833 m d'altitud. La creu que fa un segle que el corona fa que es conegui com el turó de la Creu de Gurb. La petita serralada, que té el seu cim més meridional en l'anomenat pròpiament turó del Castell, acaba amb un potent rocam que fa de suport a les restes de l'edificació i, en temps remots, contribuïa a la seva inexpugnabilitat. La seva importància històrica fou molt gran perquè donava cohesió i unitat al gran terme de Gurb i al de Sant Bartomeu del Grau.  

El castell ocupa el cim del turó i estava format per una torre central, uns murs que l'envoltaven, una cisterna, la capella i segurament altres cambres per a aixopluc dels que el vigilaven. És molt probable que el castell s'erigís sobre un indret habitat ja des dels temps més remots de l'època ibèrica i romana

L'any 1968 es varen fer algunes campanyes d’excavacions al cim del castell i és gràcies a això que van aparèixer la base de la torre, els murs i part de la cisterna.

 

Només s'hi pot pujar a peu. Podeu deixar el vehicle al lloc indicat a la geolocalització.

Images
Rating
No votes yet
Ratings with comments Publish rating