Return

Mas del Sors

Visit
Architecture
Index card

Description

Significatiu exemple dels masos senyorials que poblen el terme de Seva, el més proper al nucli inicial del poble de Seva. Més enllà del nucli antic, és probablement l'indret més bonic de les immediates rodalies del poble.

L'origen del mas, "mas dels Horts" toponímicament escrit amb la forma de Sorts o Sors, es remunta al segle XIII. Tres segles després es va reedificar i ampliar com ho revela un finestral gòtic d'arc conopial encara existent. Al XIX s’incorpora un altre finestral del segle XIII procedent de la població i un altre de gòtic de la mateixa procedència. Són característiques les torres octogonals, neoromàniques, de poca alçada, que protegeixen la façana nova a la part de ponent, construïdes el 1878.

Aquí hi ha la famosa font dels Sors, que fou sempre la principal deu d’aigua on acudia la gent de la població a través del centenari pas i carrer de la Font. Aquesta font té ara dues canelles, un escut de la família Casanova-Sorts i l’escrit “Reedificada en lo any 1755”. Un gran dipòsit o bassa, arranjat el 1891, recull l'aigua sobrant que serveix pel regadiu del jardí i horts del mas. És molt probable que la font sigui la que va fer que s'edifiqués el mas enmig d'horts, d’on va prendre el nom.

Images
Rating
No votes yet
Ratings with comments Publish rating