Return

Pantà de Cal Gat

Visit
Environment
Index card

Description

El pantà de Cal Gat, situat als plans del Guillot, al municipi de Sant Joan de les Abadesses, és una de les zones humides de més diversitat del Ripollès. Es coneix també pel nom de la Bassa. Es troba al riu Ter, entre les poblacions de Sant Joan de les Abadesses i Ripoll, en una zona on la plana d'inundació és força ampla i oberta.

S'hi troben canyissars i bogars resseguint les vores de l'aigua i una àmplia zona d'herbassars humits. El bosc de ribera està constituït per vernedes i per salzedes. Els camps de conreu adjacents i una zona de pastures acaben de completar el mosaic ambiental d'aquest espai.

La fauna és molt diversa i abundant. Algunes de les espècies d'ocells presents, lligades a l'aigua, són el bernat pescaire (Ardea cinerea), la polla d'aigua (Gallinula chloropus), el cabusset (Tachybaptus ruficollis), el blauet (Alcedo atthis), diversos anàtids, etc. 

L'espai disposa d'un itinerari senyalitzat, que consta d'un aguait, un mirador, bancs, rètols informatius, etc. Vora l'espai transcorre el tram de la via verda de la Ruta del Ferro i del Carbó, que segueix l'antiga via del ferrocarril que pujava des de Ripoll a les mines d'Ogassa.

L'espai "Pantà de Cal Gat" està inclòs dins la Xarxa Natura 2000 "Riberes de l'Alt Ter".

Images
Rating
No votes yet
Ratings with comments Publish rating