Fontlletera. Rutes a Tregurà. Coll de Tres Pics
Return

Font de Fontlletera

Index card

Introduction

Indicat amb un cartell, aquí neix el rierol d’un tub metàl·lic entre roques. Aquesta font dóna nom a tota la vall. El nom de Fontlletera segurament provingui de l’ús ramader que se li ha donat des de temps immemorials a aquesta vall, de la ramaderia (especialment vacuna) se’n treu llet, i d’aquí el nom.

Aquests relleus on s'acumula l'aigua (sigui en forma de pluja o rierol) faciliten la creació de molleres. Són com petits aiguamolls. Les arrels de les plantes que hi viuen,al estar sempre sota l'aigua, han desenvolupat microestructures esponjoses per poder respirar .

Als indrets molt plujosos, aquestes molleres poder formar torberes. La torba és l'acumulació de matèria  vegetal poc descomposada que en condicions àcides i anòxiques (sense oxigen), després de milions d'anys de "maceració" pot donar lloc a combustibles fòssils.

La mollera que tenim al davant és un bon exemple per trobar curiositats naturals a part d'atraure animals per beure o per criar. Segur que hi trobeu alguna granota roja.

Sabíeu que a les molleres és comuna la presència de plantes carnívores? La pobresa nutritiva del sòl, rentat contínuament per l'aigua que hi circula, provoca que aquestes plantes hagin evolucionat per trobar el seu aliment d'altres maneres, i ho han fet caçant insectes que queden atrapats a les seves fulles vescoses. La viola d'aigua és la més comuna. 

Images