Return

Les barques de ciment

Route POI
Altres
Index card

Introduction

Una de les curiositats de l’estany d’Ivars i Vila-Sana abans de la dessecació, era l’existència de barques de ciment (foto). A continuació us mostrem alguns testimonis que van veure navegar aquestes singulars embarcacions:

"Una de les coses curioses era que a Ivars d’Urgell, de les vuit barques, n’hi havia cinc de ciment, de pòrtland. Anaven més lleugeres a l’aigua que les de fusta i no hi havia perill que s’enfonsessin." (Baptista Fabregat)

"Lo Beco, paleta d’Ivars, feia barques de ciment i es va dedicar a fer les barques. I si no haguessin dessecat l’estany, n’haguera fet moltes més, perquè les últimes que va fer ja les va fer bé i boniques. Les primeres les va fer com va poder. La primera va ser la de cal Cataró. Lo paleta sempre té la idea i va pensar: «La fusta es podreix»; i va sortir lo ciment pòrtland i li va vindre de provar de fer les barques."(Baptista Fabregat)

"Les barques eren com els safareigs d’abans, fets de ciment. Les feia un paleta d’aquí Ivars. Primer feia una estructura com si fos en fang i després feia l’armadura de ferro i finalment ho revestia tot de ciment, com una pica per abeurar els animals. Aquestes barques anaven bé. I tant! "(Francesc Riu)

A cal Sinén, centre d'interpretació i de visitants, hi ha una barca original restaurada que es pot visitar.

Images