Return

Xiprers

Route POI
Flora
Index card

Introduction

El xiprer sempre ha estat un arbre de gran simbologia, associat a l'home i, de fet, en aquest passeig és un dels nostres acompanyants.

En trobem de dos tipus i els diferenciem principalment per l'escorça: el xiprer comú, d'escorça fosca i esquerdada, i el xiprer d'Arizona, amb l'escorça escamosa i de tonalitats vermelles a blavoses. El xiprer comú presenta varietats més columnars i compactes i altres més obertes.

Tots dos tipus són emprats com a arbres ornamentals, però el xiprer comú (Cupressus sempervirens) té més aplicacions. De les fulles se'n treu un oli àmpliament emprat en farmàcia i, a més, la decocció de les seves fulles té propietats calmants i curatives per les morenes i altres varius.

Aquest arbre originari de Grècia, Turquia i l'Orient Mitjà, va ser introduït i difós a la península Ibèrica de molt antic. Al nostre país sempre es troba plantat, mai no s'hi ha naturalitzat.

És una espècie molt longeva que pot  arribar a viure fins a 2000 anys (d'aquí ve el nom de “ sempervirens ”), i potser per això sempre se’l relaciona amb l’ús funerari.

La seva fusta és dura, resistent a la humitat, no es veu atacada pels corcs i es fa servir en fusteria, torneria i escultura. Diu la tradició que elements llegendaris com l'Arca de Noè i el temple de Salomó eren fets en gran part de xiprer. 

Images