Rutes en bici al Ter
Return

El Congost

Route POI
Geologia
Index card

Introduction

El Ter després del seu llarg recorregut per les Guilleries busca, de manera tossuda i incansable, l'arribada a la plana de l'Empordà a través de la qual trobarà la seva sortida al mar. En aquest camí, troba un substrat trencat per falles de direcció NW-SE que configuren una gran escalinata, a través de la qual el riu va baixant durant segles, i cobrint amb els seus propis sediments. A Sant Julià, però, el Ter es troba amb un gran impediment; la Muntanya del Congost, el darrer contrafort de les Gavarres, li barra el pas.

El Ter, treballador, haurà d'espavilar-se per excavar de mica en mica, tenaç i a còpia de temps, les roques antigues formades fa aproximadament 500 milions d'anys. És així com el Ter ha travessat la muntanya, ens ha deixat el congost i s'ha guanyat camí, finalment, plàcid i sinuós, a través de la plana del Baix Ter cap al mar. La Muntanya de Sant Julià és ara un petit trosset de Les Gavarres a l'altra banda del Ter.

El paisatge de la muntanya, conreada intensament fins a finals dels anys noranta del segle XX, ha esdevingut, avui en dia, d'eminent caràcter forestal. Hi dominen les pinedes de pi blanc i l'alzinar mediterrani al vessant sud, i clapes de freixes, roures i altres caducifolis a les obagues i vessant nord. Boscos de ribera prop del pas del Ter i penya-segats i roquissars a mig vessant completen els ecosistemes existents. La diversitat d'hàbitats naturals, doncs, ha proporcionat una gran riquesa ambiental i paisatgística de la muntanya, la qual enllaça, com a corredor biològic, les Gavarres, el riu Ter i afluents, amb el muntanyam del Pla de l'Estany i els contraforts orientals de Rocacorba.

Font: Santjuliaderamis.cat

 

Images