Castelldans. Mas de Melons. Espais Naturals de Ponent.
Castelldans. Mas de Melons. Espais Naturals de Ponent.
Castelldans. Mas de Melons. Espais Naturals de Ponent.
Castelldans. Mas de Melons. Espais Naturals de Ponent.
Return

Castelldans 

Destiny
13/02/2021
Index card

Presentation

Enfilat per sobre la plana

És un municipi situat al nord-oest de la comarca de les Garrigues, ja en contacte amb el Segrià.
Al nord-oest limita amb Puigverd de Lleida, i al nord-est ho fa amb un enclavament de les Borges Blanques. A l'est fa frontera amb Juneda, mentre que al sud-est es troba amb Cervià de les Garrigues. Al sud limita amb Albagés, mentre que a sud-est ho fa amb Cogul, finalment a l'oest limita amb Artesa de Lleida i Aspa.

El terme ocupa 65 km2, i el poble de Castelldans, l'únic nucli compacte existent, es localitza en una zona intermèdia entre regadius i secans. També existeixen diversos despoblats com, Matxerri, Triguell; Sant Jaume i Mandanya, Gisperta, i Melons, molts esmentats en la baixa edat mitjana.
El seu territori es troba immers pràcticament del tot, dins uns relleus tabulars, amb valls estretes orientades en direcció nord-oest, vers el riu de Set, i els regadius del canal. El sector nord, que ocupa una quarta part del terme, forma part de la plana coberta pels regadius del canal d'Urgell.

El nucli del poble es troba enfilat dalt d'uns d'aquests relleus tabulars, a 360 m. d'altitud, com si es tractés d'un balcó sobre la plana regada del Segrià i les Garrigues, gens semblant a les terres de secà que hi ha al sud del municipi.
Els punts més elevats del municipi es troben al sector central i meridional, amb el tossal de les Forques, La Forca, los Corrals i los Collarets, i altituds superiors als 400 m.

La població de Castelldans és de 930 habitants, i aquests es dediquen principalment a l'agricultura, i el secà ocupa més de tres quartes parts de la superfície de conreu, amb oliveres, ametllers i cereals com ordi. Hi ha menys terra dedicada al regadiu, però és la més productiva i es destina als fruiters, com la poma i les peres, i el ferratge. La ramaderia, principalment d'aviram, ovins i bovins domina sobre la cria del porc que va a la baixa.

Castelldans té dues cooperatives, una dedicada a l'oli Cooperativa Sant Fortunat, i l'altre a la venda de fruita Cooperativa Castell-fruit. També cal observar que hi ha indústria tèxtil amb tallers de confecció, hi ha instal·lada la companyia Benneton.

Del patrimoni que té Castelldans podem parlar, per començar del seu castell, situat en un turó sobre el poble, en queden unes restes mal conservades, però força interessants. L'església parroquial de la Mare de Déu de l'Assumpció (s. XVI-XVII) conté una escultura policromada del s. XV. També cal destacar l'antiga casa dels monjos d'Escaladei, transformat en disset cases, és el conjunt historicomonumental més important del poble. Prop del convent hi ha un pou de gel, que sembla segons estudis d'arqueòlegs, que estava relacionat amb el castell.

Les celebracions més importants són la festa major, que es fa a partir del primer dimarts de setembre, i la dediquen a Santa Columba i Sant Fortunat.
També hi ha celebracions el 17 de gener amb motiu de Sant Antoni Abad, en l'època de la matança del porc, es fa un dinar popular, mentre el primer diumenge després de la Mare de Déu de Montserrat, se celebra una festa a l'ermita homònima, amb ballada de sardanes, ofrena floral, i dinar popular amb cassola del tros.

Natura 2000 EIN

Do not miss it

Una visita al Museu de l'Oli i el Món Rural, situat dins un antic molí de dues plantes, on podrem conèixer aquest món, i on podrem veure col·leccions d'eines, i estris de diferents èpoques de la pagesia de les Garrigues.

When to go

A finals de novembre i principis de desembre es fa la Festa de l'Oli Nou, amb representacions populars, i un gran esmorzar.

What to do

Una passejada pel terme municipal, a peu o en bicicleta, ens permetrà conèixer el nombrós patrimoni de les construccions en pedra seca que hi ha repartides pel territori.

Did you know that

El terme municipal forma part de dues zones d'interès natural, la més important i la que ocupa més superfície total, i dins el mateix terme és la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons. Aquesta reserva és compartida amb Lleida i Artesa de Lleida, i es caracteritza pels seus hàbitats estèpics de gran valor paisatgístic i biològic.

 

Around

A poca distància del poble, podeu anar a visitar una altra zona d'interès natural a més de la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons.

Situada al sud-oest del municipi, l'espai d'interès natural «Els Bessons», és una zona de trànsit entre les àrees estepàries i forestals, molt representativa del paisatge típic de les Garrigues, amb conreus tradicionals de secà i zones de vegetació natural de carrascars.

Contact telephones

Ajuntament de Castelldans
973 120 002
Museu de l'Oli i el Món Rural
973 120 002
Consultori mèdic
973 120 155
Farmàcia
973 120 341
Taxi Castelldans
619 575 737/686 672 476
Emergències
112

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Castelldans 

 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme

No results

Visits

What to see in: Castelldans 

 • Filter by type
  Theme

No results

Services

What to do in: Castelldans 

 • Filter by type
  Theme

No results