Rutes a les Serres de Bellmunt. La Sentiu de Sio
Rutes a les Serres de Bellmunt. La Sentiu de Sio
Rutes a les Serres de Bellmunt. La Sentiu de Sio
Rutes a les Serres de Bellmunt. La Sentiu de Sio
Return

La Sentiu de Sió

Destiny
13/02/2021
Index card

Presentation

Vigilant de la vall de Balaguer i el Segre Mitjà

La Sentiu de Sió és un municipi de la comarca de la Noguera, situat al sud d'aquesta. Al nord limita amb el terme de Camarasa, al nord-est est amb Cubells, a l'est amb l'enclavament de Flix (del municipi de Balaguer). Al sud fa frontera amb Bellcaire d'Urgell, i Vallfogona de Balaguer i Balaguer a l'oest. El municipi té el poble de la Sentiu de Sió com a cap del municipi, però el terme conté a més nuclis urbans com les caseries de Muller, i la de Bensa, així com les urbanitzacions de Sant Miquel i del Tossal de les Forques.

El territori ocupa tots dos costats de la ribera de Sió, prop de la plana de Balaguer, que queda al sud del terme. La seva situació tocant els contraforts occidentals de la serra de Bellmunt, fa que hi trobem un relleu accidentat, el Tossal Redó (309 m), i el Tossal de les Guineus (336 m) són els punts més elevats del municipi.El terme és regat al nord per la Séquia Gran, mentre que al sud ho fa la Séquia Primera del canal d'Urgell.

El poble de la Sentiu de Sió es troba enfilat en un petit turó a 281 m d'altitud, controlant visualment la vall de Balaguer i part del Segre Mitjà.
El terme ocupa 29,62 km², i hi viuen 414 veïns repartits entre el cap del municipi, les urbanitzacions, i les caseries.

L'agricultura és la base de les activitats econòmiques, amb conreus herbacis de regadiu, hortalisses, cereals (ordi, blat de moro, blat), i arbres de fruita dolça. També hi trobem explotacions ramaderes, cria d'aviram, bestiar porcí i de conilles mare, el bestiar boví i oví hi és present, però en menys quantitat.

La Sentiu té des de l'any 1944, la Cooperativa Agrícola del Riu Sió. El sector industrial és poc present, però està diversificat, es localitza al polígon industrial de l'Eral.

La Sentiu de Sió tenia un castell d'origen islàmic que va ser conquerit al s. XI, i el poble era una vila closa. Actualment queden vestigis, tant de la muralla, com d'algun portal, també de parts del mur del castell, a l'església de Sant Miquel (s. XVI), que es trobava al punt més elevat del poble.
Fora el poble cal destacar les restes d'un poblat ibèric al Tossal de les Forques, i de trinxeres de la Guerra Civil. Molt proper al poble la Sentiu, a la serra de la Mare de Déu de la Guardiola, hi ha una ermita moderna, amb el mateix nom, on per Pasqua es fa un aplec.
A la caseria de Muller, o Sant Jordi Muller, hi trobem l'església de Sant Jordi, construïda a principis del s. XX en un estil historicista.
Les celebracions més importants del municipi són, la festa major, que es fa coincidir amb Sant Miquel (29 de setembre), i la festa del Roser, que és al mes de maig.

Natura 2000 EIN

Do not miss it

Les magnífiques vistes que ofereix l'enclavament del poble de la Sentiu de Sió, és una talaia ideal per observar la vall de Balaguer i del Segre Mitjà.

When to go

Si us interessa l'observació d'ocells de zones estepàries i de secà, durant els mesos de primavera i estiu són els millors moments de l'any per sortir ben d'hora o esperar al vespre, per poder trobar-ne.

Des de finals d'hivern fins a l'abril, hi ha grans florides d'arbres fruiters, ametllers, presseguers, albercoquers, cirerers i pruneres. El paisatge olfactiu i sobretot visual, queda transformat per colors vius que van del blanc al groc, passant pel rosat o per tons fúcsies. A la plana de Lleida comencen els primers, mentre que els darrers són els de la Noguera.

What to do

Proposem que sortiu a explorar el territori més proper, tot seguint la ruta proposada a la Sentiu de Sió, per Natura Local.

Descarregueu-vos l'App de forma gratuïta, per poder seguir els itineraris proposats.

També podeu gaudir d'una bona passejada tranquil·la, tot seguint la riba del riu Sió, enmig d'un espai natural.

Did you know that

Durant la Guerra Civil, el poble va servir d'avançada a l'exèrcit franquista cap al pont de Balaguer per consolidar el front del Segre.

Al Tossal de les Forques es van excavar unes trinxeres, que es reforçaren amb ciment. Encara són visibles actualment, i estan molt ben conservades.

També a la serra de la Mare de Déu de la Guardiola s'hi van fer trinxeres.

Around

Balaguer, la capital de la comarca de la Noguera està molt a prop a la Sentiu de Sió, allà podreu anar a visitar el seu patrimoni arquitectònic i el Museu de la Noguera.

Agramunt també és ben accessible des de la Sentiu, allà podreu adquirir torrons i xocolates de gran qualitat, i també gaudir de la seva arquitectura.

A Vilanova de la Barca, podreu anar a visitar l'espai natural protegit de l'aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa.

Contact telephones

Ajuntament de la Sentiu de Sió
973 424 005
Emergències
112
Telèfon Consultori mèdic local
973424083
Farmàcia
973 424 151
Companyia d'autobusos ALSA
973 445 476

Links of interest

Images
Routes

What to see in: La Sentiu de Sió

 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme

No results

Visits

What to see in: La Sentiu de Sió

 • Filter by type
  Theme

No results

Services

What to do in: La Sentiu de Sió

 • Filter by type
  Theme

No results