Preixana. Espais Naturals de Ponent.
Preixana. Espais Naturals de Ponent.
Preixana. Espais Naturals de Ponent.
Preixana. Espais Naturals de Ponent.
Montgai. Espais Naturals de Ponent.
Return

Montgai

Destiny
13/02/2021
Index card

Presentation

A la Ribera del Sió


Montgai és un municipi situat al sud-est de la comarca de la Noguera. El seu límit municipal es troba amb els dels municipis de Cubells al sector nord i oest, Foradada al nord-est, Preixens a l'est, Bellmunt d'Urgell, Penelles i l'enclavament de Torretosquella (del municipi urgellenc de Castellserà), al sud, i Bellcaire d'Urgell al sud-oest.

Montgai és el cap administratiu del municipi, i comparteix el seu territori amb el poble Butsènit, situat a una distància d'uns tres quilòmetres en direcció a llevant.

El terme municipal es situa a la vall baixa del riu Sió, en totes dues bandes, entre les serres de Montclar que es troba al nord, i la serra de Bellmunt situada al sud. El riu, poc cabalós, rega el territori junt amb les sèquies del canal d'Urgell, sent les més destacables la Sèquia Primera, i la Petita.

El poble de Montgai es troba a 286 m d'altitud, tocant el riu Sió, que queda situat al nord del nucli urbà. Aquest és força visible, sobretot pel seu campanar de 60 m d'alçada, dels més vistosos de la comarca.
La superfície del terme ocupa 29 km², i la seva població és de 643 veïns. Aquests es reparteixen principalment entre el nucli urbà de Montgai, el de Butsènit (223 veïns), però d'altres viuen repartits també en masies o granges.

L'activitat econòmica principal és l'agricultura, les terres agrícoles són repartides en parts iguals, entre terres de secà (ordi, blat, blat de moro, oliveres, farratges), i de regadiu (fruiters de pomes i peres). La ramaderia és un sector econòmic important també, hi ha cria d'aviram, bestiar porcí, oví, boví i de conills.

Montgai tenia un castell d'origen andalusí, com en moltes altres poblacions de Ponent.
Actualment en queden pocs testimonis de l'edifici, tret d'una torre que feia més de 5 m d'alçada.
Però sí que trobem altres elements de l'estructura defensiva del poble, com ara el Portal del Migdia, que donava accés a la vila closa. També trobem porxos, cases amb les entrades adovellades, i un regust d'urbanisme medieval

Natura 2000 EIN

Do not miss it

Les paraules de Montgai i l'art urbà és una iniciativa popular nascuda per donar un punt artístic i filosòfic al municipi amb la participació dels seus veïns i d'un artista d'street art, en Swen Schmitz.
Es va proposar als veïns que pensessin en el que els inspirava el seu poble, Montgai, i que ho expressessin en una sola paraula, com saviesa, ocells, sabó, via, evolució, treball..., amb un total de 31 paraules fins al moment. L'artista ha plasmat en dibuixos associats a aquests conceptes el què li ha suggerit.

Altres elements del poble a destacar són: Lo Carreró, el campanar de Montgai, la Sala del sabó i la Fassina

When to go

Si us interessa l'observació d'ocells de zones estepàries i de secà, durant els mesos de primavera i estiu són els millors moments de l'any per sortir ben d'hora o esperar al vespre, per poder trobar-ne.

Si podeu apropar-vos-hi durant el primer cap de setmana de setembre, trobareu el poble de festa major. Ofereixen un programa farcit d'actes com la festa jove, els correfocs, la llonganissada popular, sardanes, els capgrossos, els jocs infantils i la xocolatada, a més hi ha un sopar popular i balls amb les millors orquestres.

Altres moments són:  al març: la Matança del Porc; a l'abril: la Fira del Sabó; al setembre: Trobada d’Acordions; primer cap de setmana d’octubre: Montgai Màgic.

What to do

Proposem que sortiu a explorar el territori més proper tot seguint les rutes suggerides per Natura Local.
Una surt des de Montgai, i està molt relacionada amb una fauna local molt especial, els ocells de zones estepàries i terres de secà, que difícilment és possible trobar en d'altres indrets de Catalunya.

L'altra comença a Butsènit mateix, i proposa un itinerari fàcil per conèixer i entendre millor algunes particularitats de la geologia, els paisatges i la vegetació dels voltants.

Descarregueu-vos l'App de forma gratuïta, per poder seguir els recorreguts proposats.

Did you know that

El Portal del migdia tenia la funció de donar accés a la vila closa, sostenir l'edifici que tenia al damunt i encara servia per a una cosa més. Gràcies a la seva orientació permet veure el moviment del sol i les ombres, d'aquesta manera és possible saber quan són les 12 del migdia.

El campanar és el més alt de la Noguera, i encara ho sembla més pel seu disseny arquitectònic estilitzat i amb pocs volums

El pont sobre el Sió és dels més antics conservats de la vall

Around

Si us interessen les restes de fortificacions de la Guerra Civil, els municipis de Montgai, La Sentiu de Sió, Bellcaire d'Urgell i Preixens formen part del Cap de Balaguer.

Aquest cap de pont era una zona entorn de Balaguer on l’exèrcit franquista es va atrinxerar durant vuit mesos, fins que l’exèrcit republicà va caure vençut.

Contact telephones

Ajuntament de Montgai
973 430 005
Emergències
112
Farmàcia Pilar Giné
973 430 358
Espais de Memòria del Cap de Pont de Balaguer
973 44 89 33

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Montgai

  • Activity and difficulty
    By foot
    By bike
    By horse
  • Filter by type
    Typology
    Type of land
    Theme

No results

Visits

What to see in: Montgai

  • Filter by type
    Theme

No results

Services

What to do in: Montgai

  • Filter by type
    Theme

No results