Ruta de la Retirada. Camprodon.
Return

Espai Cultural Cal Marquès

Route POI
Altres
Index card

Introduction

L’exposició “La Retirada”, il·lustra, a partir d’imatges, breus explicacions i cites bibliogràfiques, les dures escenes dels exiliats republicans que l’hivern de 1939 recorrien centenars de kilòmetres per arribar a territori francès. La mostra és un homenatge a totes les persones que van viure i patir en primera persona els efectes de la Retirada. Així mateix fa un repàs dels moments en què militars i famílies senceres van emigrar cap a l’altra banda dels Pirineus a partir de la caiguda de Barcelona.

Les escenes d’aquells dies tràgics varen ser captades pel farmacèutic de Prats de Molló André Alis, que amb la seva càmera va poder fotografiar el terrible espectacle d’un èxode mai vist a la Vila de Prats.

L’exposició fotogràfica va acompanyada del material que, per les dificultats del camí i la prohibició de les autoritats franceses, va quedar abandonat per tots els camins que portaven a les primeres poblacions de l’altre costat de la frontera. Uns estris que ens ajuden a entendre millor el gran desastre que va suposar aquest exili republicà.

Images