Introduction
El forn o teuleria, consisteix en una construcció de pedra de planta més o menys quadrada, emplaçada en un terreny amb pendent. Està dividit en dos nivells. A la part inferior hi ha la fogaina, que és una cambra semisoterrada. En aquest cas és formada per dues cambres paral·leles, cobertes per sengles voltes. Aquí és on s'hi introduïa la llenya que donava combustió al forn. El mur davanter, on hi havia la boca o boques del forn, no s'ha conservat.
De la part superior, on hi havia la cambra de cocció, se'n conserva el mur de ponent i el paviment en forma de graella, amb quatre rengles de petits forats per on pujava l'escalfor de la fogaina.
S'utilitzava per coure el que calgués: rajoles, teules, cairons, etc. Es tracta doncs, d'una rajoleria que haurien fet servir al mas de Vilagaià, però segur que també altres masos del voltant, com el proper cal Fuster) per a la construcció o reparació dels seus elements d'obra.
El Molinot
Restes d'un antic molí fariner, possiblement d'origen medieval s. XIII-XVIII. La part que ha quedat més alta correspon al pou de captació de l'aigua que venia canalitzada uns 300 m riera del Gaià amunt, on estava la resclosa. Pel rec que s'ha perdut l'aigua baixava cap a la bassa també perduda, a tocar del pou. El que veiem a sota del pou, són els fonaments del molí on s'aprecia el canal de desguàs i el carcabà.
Font:
- BADIA, Josep M (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià.
- Patrimonicultural.diba.cat