Introduction
Aquest torrent mena les aigües a la riera de Merlès, poc més avall d'aquí. Com molts torrents mediterranis, no és de règim permanent i a l'estiu només hi resten entollaments a algunes badines i raconades.
Tot i això, és prou per garantir la supervivència de molts organismes vius que van d'insectes i larves aquàtiques, amfibis i peixos, fins a grans mamífers. Els primers hi troben llocs de reproducció a la primavera i els altres, aigua per beure als calorosos estius.
Les grans cintes són de la balca o boga, això ens fa pensar que potser hi ha aigua tot l'any. Pel voltant el jonc comú també és un indicador d'humitat al sol.
Aquí on som ara vam sentir i veure molta granota verda i libèl·lules com la de la foto.
Es tracta de la libèl·lula emperador, la més gran d'Europa, només superada en envergadura per algunes espècies tropicals.
Les libèl·lules viuen en aigües continentals, com és el cas i respiren per mitjà de brànquies. La seva fase larvària es desenvolupa plenament a dins l'aigua. Al final del desenvolupament, emergeix per una fulla de balca i fa la muda per transformar-se en adult. Aquest menja bàsicament insectes, i en aquest cas per la seva mida, especialment insectes grans com ara els tàbacs.
Es tracta d'un gran depredador molt ben adaptat. Està dotat d'unes potents mandíbules extensibles que li permeten, fins i tot, devorar les seves preses en ple vol. Té una mobilitat durant el vol excepcional, arribant a assolir velocitats pròximes als 200 km/hora en pocs segons.
Una altra característica excepcional és la seva visió panoràmica de 360 º, gràcies a les 30.000 unitats oculars de què consten el seu ull, la qual cosa li permet detectar fàcilment qualsevol moviment.