Introduction
El cabirol (Capreolus capreolus) és el membre de la familia Cervidae més petit d'Euràsia. El pelatge és marró-vermellós durant l'estiu, tornant-se grisenc a l'hivern. Les cries presenten nombroses taques blanques per camuflar-se. Els mascles tenen banyes petites de tres puntes que muden a principis de l'hivern. S'alimenta bàsicament de fulles d'arbustos i arbres petits, així com de baies i de brots tendres. Viu gairebé sempre dins del bosc, sortint a camp obert en poques ocasions.
Si sents com un lladruc de gos dins el bosc, probablement és un cabirol mascle que t'ha descobert i emet el senyal d'alerta. Si el volem observar, ho haurem de fer a primera hora del dia o última hora de la tarda abans no es faci fosc, perquè té hàbits crepusculars.
És molt important que sàpiguen que les femelles habitualment s'allunya de les cries per protegir-les de possibles depredadors. Així, veure una cria sola no implica que està abandonada, per tant, no s'han de tocar ni agafar. Si el toquem és possible que a la mare, la vostra olor li resulti estranya i l'abandoni, i si ens l'emportem, és complicadíssim fer-lo tirar endavant. És l'espècie de cèrvid més abundant a Catalunya.