Rutes a Vallirana
Return

la Vall d'Arús

Route POI
Paisatges
Index card

Introduction

Estem remuntant la Vall d'Arús i el torrent de Campderrós. Som a l'Espai Natural Protegit de les Muntanyes d'Ordal dins el sector del Garraf.

La característica principal és la natura calcària i així ho veiem en els cingles que apareixen en aquesta vall (Penya del Marge del Moro, Salt del Bou, Cingles del Mas de les Fonts, Penya Rubí, Salt del Bou); però també per tot Vallirana (Penyes de les Planes, penyes d'en Rovira, Penyes del Mirador, etc...).

Davant mateix, a les penyes del Mas de les Fonts, teniu un curiós exemple de les formes que poden aparèixer: es tracta dels Soldats Vigilants (foto 1) . Suggerint unes cares de soldats que vigilen la vall. Segons sembla, aquesta zona va ser l'escenari d'una batalla ocorreguda durant la guerra de Successió (1714). Alguns dels soldats, en veure's envoltats per les forces enemigues, van optar per fugir precipitant-se daltabaix de les Penyes del Mas.

La vegetació de la vall, un cop abandonada la vinya va esdevenir una pineda de pi blanc a les solanes i alzinar en llocs més inaccessibles, frescos i ombrívols.

La pineda (foto 2) es veu afavorida pels incendis de l'any 1995 i després el 2013. Aquest bosc aprofita el foc per rejovenir-se i dispersar-se. Ho podeu veure en l'elevada densitat de pins que ha crescut després dels incendis. La gestió forestal es fa imprescindible.

La vall està caracteritzada per les construccions de pedra seca i els diversos forns, així com per la presència de la masia de Can Bogunyà (una de les més antigues del municipi).

 

Images