La Pobla de Claramunt
Return

Barraca de Cal Jan Ramonet

Index card

Introduction

Dins d’aquesta pineda de pi pinyoner amb vells romanís al sotabosc hi descansa la barraca de Cal Jan Ramonet. A primer cop de vista ja ens adonem que aquesta construcció és diferent de les que hem vist fins ara. És una barraca més alta i esvelta, la coberta és de volta de canó. Aquesta tècnica arquitectònica permetia aixecar amb pedra seca, una barraca prou gran i alta per estar dret, i si calia entrar alguna eina grossa o animal de càrrega.

La planta és rectangular i està parcialment adossada a un marge. A l’interior podem observar grans blocs de pedra tosca, treballats per tal que encaixin perfectament i poder formar la volta. A la paret del fons hi veiem un banc i la meitat davantera de l'estructura està enderrocada, allà era on tenia la porta, orientada mirant cap a l'est.

Les barraques agrícoles tradicionals que es documenten a la Pobla de Claramunt estan bastides seguint la tècnica de la pedra seca. Aquest mètode constructiu es troba definit per estructures fetes a base de pedres d'unes dimensions que poden ser aixecades per una sola persona i que es munten una sobre l'altra, perfectament encaixades i sense l'ajut de cap material d'unió.

Arxiu: Mapes de patrimoni cultural (Diputació de Barcelona)

Images