Rutes a Súria
Return

Hortes de Salipota

Route POI
Environment
Index card

Introduction

Veieu una de les 6 zones d'horta de Súria: la de Salipota, en aquest meandre del Cardener, aprofita les aigües del canal de la fàbrica Vella. Té una superfície de 2,5 Ha. Aquesta horta data dels anys 1860.

Per petites séquies i portetes, es deriva l'aigua del canal fins als diferents horts i la sobrant retorna al riu.

Súria té 20 hectàrees d’horta, la pròpia dinàmica del riu ha habilitat aquestes zones fèrtils, situades al llarg del riu Cardener: els horts de Salipota, el Pla de les hortes, els horts del Salí i del Fusteret. S’abasteixen d’aigua a través de recs que capten l’aigua riu amunt. 

La seva producció podria representar el 80% del consum d’hortalisses dels habitants de Súria. De tots els seus conreus, en destaca el tomàquet rosa del Cardener, varietat tradicional que es conreava a Súria. És un tomàquet buit de dins, d’entre quatre i sis alvèols i un vigorós color rosat. Gràcies al microclima de la zona, aquesta varietat presenta un gust molt característic, dolç i poc àcid, molt apreciat per la seva textura de pell fina i carnosa. En ser molt refrescant, és un aliment idoni a l’estiu per menjar amb un bon raig d’oli o farcit. El consum d’hortalisses de Súria potencia el comerç responsable, de proximitat i km 0.

Images