Santa Perpètua de Mogoda
Return

Castell de Can Taió

Visit
Index card

Description

El Castell de Can Taió - Can Gomis és un conjunt arquitectònic, l'origen del qual és un gran casal del segle XVIII, reformat a principis del segle XX. És un veritable capritx de Miquel Gomis i Güell, qui contagiat pel romanticisme del segle XIX, va decidir construir un castell com els antics, i la seva construcció es va allargar fins a 1929. Està situat a la zona limítrofa amb el nucli urbà, l'edifici està rodejat de camps de conreu i al vessant nord per un bosc de pins.
La guia excursionista El Rodal de Sabadell (1936) escrita per Josep Rossell descriu el Castell de Can Taiò com "una construcció moderna i, per bé que és un recull d'imitacions dels monuments catalans més famosos, és interessant resseguir-lo i estudiar-ne la significació evocadora. La porta d'entrada és còpia fidel de la de Poblet i les muralles són fragments de la "cité de Carcassona"; una part lateral de l'edifici és igual a la bonica façana gòtica de la galeria de la Generalitat i algunes portalades i finestrals són reproduccions d'altres joies arquitectòniques de diferents llocs. Tot plegat és un edifici grandiós, ric en detalls i de costosa execució i molt vistós". Aquest edifici eclèctic, però inhòspit sembla que només tenia una cambra de bany i no tenia ni calefacció ni aigua calenta.
La finca sobre la qual es va construir el castell té el seu origen en el segle XVIII i tenia dues construccions, una coneguda com a casa Miró sobre la qual s'edificaria el castell i can Taió, la del masover que donaria el nom a la finca i a l'actual barri en el qual està integrada.
Actualment, acull l'escola Barcanova, que forma part de la Cooperativa de Grup de Serveis d'Iniciativa social, entitat sense ànim de lucre i vinculada a la Fundació Barcanova.

Address

Carrer Castell de Sant Jaume
08201
Images
Rating
No votes yet
Ratings with comments Publish rating