Return

Fàbriques de la Sèquia Monar

Route POI
Architecture
Index card

Introduction

Als segles XIX i XX la sèquia Monar propicià la construcció de diverses fàbriques tèxtils (entre les quals la Gassol i la Coma-Cros a Salt, i la Marfà i la Grober a Girona), i diverses centrals hidroelèctriques a Montfullà, Salt i Girona. 

El complex de l’antiga fàbrica Coma i Cros està composat per diverses naus articulades a l’entorn d’un espai obert interior, amb la façana principal a migdia, al carrer Sant Antoni. La majoria de les naus són tres plantes amb teulada a doble vessant, amb obertures d’arc rebaixat, i destaquen especialment per les seves dimensions les naus oest i sud. Actualment acull equipaments locals i supralocals com la biblioteca municipal, el Museu de l’Aigua, estudis universitaris, i la seu tècnica del Consorci del Ter.

La fàbrica tèxtil Marfà va ser fundada a la segona meitat del segle XIX i va acabar tancant l’any 2000. L’edifici va ser comprat per l’Ajuntament de Girona, que l’està rehabilitant per transformar-lo en un centre cultural i social del barri de Santa Eugènia. L’entorn immediat també ha estat arranjat en els darrers anys. Hi hem de remarcar el safareig públic de Santa Eugènia, que també funcionava aprofitant l’aigua de la sèquia Monar.

Images