Return

El Llobregat

Route POI
Landscapes
Index card

Introduction

El Llobregat és un dels principals rius de Catalunya i recorre el país des del Berguedà fins a arribar al Mediterràni al delta del Llobregat. Al seu pas per Castellbell i el Vilar ja és un riu força cabalós en sumar l’aigua del Cardener, el seu afluent principal.

El nom de Llobregat prové del mot llatí “rubricatus” que fa referència a les tonalitats vermelloses de les seves aigües. La terra del lloc on neix presenta aquestes coloracions i això provoca que quan abunden les precipitacions i es produeixen crescudes l’aigua tingui aquestes coloracions rogenques. El terme però s’hauria transformat en “lubricatus” que també té significats com relliscós, fosc o fangós.

Les abundants indústries que s’han situat a la llera del riu ja des del segle XIX han contaminat les seves aigües tot i que aquesta contaminació ha disminuït en els últims anys. Un dels problemes principals que trobem actualment és la contaminació per residus de les mines de potassa de Cardona, Súria i Sallent fet que provoca que la salinitat del curs baix del riu sigui força elevada. Cal afegir que el Llobregat és la principal font d’aigua potable de poblacions com Manresa, l’Hospitalet de Llobregat i bona part de Barcelona i que per tant aquesta contaminació pot provocar problemes de salut pública en aquests municipis.

Images