Return

Sant Jaume de Viladrover

Route POI
Architecture
Index card

Introduction

Hi destaca, evidentment, l’església d’origen romànic, del segle XI, declarada Bé Cultural d’Interès Local, restaurada integrament al 1926. És d’una sola nau, amb absis a l’est, reconstruït metòdicament al segle XX, amb dents de serra i arcuacions llombardes perfectament imitades. Hi destaca el campanar, de tres pisos, que ressalta respecte les dimensions de la resta de l’edifici. Pertanyia com a sufragània a Sant Martí del Brull fins al segle XIX, moment que va passar a ser la parròquia del veïnat disseminat de Viladrover, condició que encara conserva. 

Més enllà de l’església, el lloc forma un conjunt patrimonial molt pintoresc integrat també pel cementiri; la creu, a la part de davant de l’església, datada ja al segle XVI; l’edifici de la rectoria, i, finalment, can Baucells, també coneguda com a can Bonjorn.

A l’indret s’hi celebra, el diumenge de Pasqua Florida, el concorregut Aplec de Sant Jaume, amb missa, rifes de mones, coques i altres aliments, una menjada popular i una ballada de sardanes. És conegut també com Aplec dels Ous, per la seva celebració durant la Pasqua.

 

Images