Return

Passeig al Salt de Gualba

Route
04/11/2014
Index card

Introduction

"el Parc Mediambiental"

Itinerari de fàcil accés i còmode, que ens permet conèixer la part alta de la Riera de Gualba fins a arribar a un mirador on contemplar el bonic Salt de quasi 100 m de desnivell. Copsarem la diferència entre la vegetació frescal del fondo de la vall i la dels vessants solells del massís del Montseny. Gaudirem d’àmplies vistes damunt la Vall de la Riera de Gualba i del massís del Montnegre-Corredor al fons.

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Difficulty
  Easy
 • Duration
  1 hour 30 minutes
 • Slope
  150.00 meters
 • Distance
  3.90 km
 • Theme
  Flora and fauna
  Landscaping
  Geologia
 • Activity
  By foot
 • Rating

Slope graph

Description

"el Parc Mediambiental"

Nota: Aquesta ruta, s'ha de navegar Off-line, perque hi ha problemes de cobertura telefònica. Cal que la guardeu off-line allà on tingueu senyal, abans d'arribar a lloc.

Sortint de l’aparcament situat dins el Parc Mediambiental de Gualba (espai de gestió privada amb normativa d’usos particular, on trobareu diferents serveis i propostes per completar la visita), podem triar entre un itinerari blau o un de groc. Us recomanem que pugueu pel blau i baixeu pel groc. (llegiu els consells)

Anirem pujant pel costat de la riera per un agradable i ombrívol caminet, entre pedres, molses, falgueres i ressalts d’aigua. La vegetació és d’alzinar amb fragments de bosc de ribera formats per verns i avellaners. A les petites places de les fonts, hi trobem plantacions de plàtans.

El camí de pujada s’ha de fer amb tranquil·litat, observant, escoltant i gaudint de tot allò que el lloc ens regala. (Si podeu fer la visita evitant les aglomeracions de gent, millor.). És un recorregut molt fotogènic. L’aigua afavoreix un microclima on molses, hepàtiques i falgueres es combinen al seu voltant, cobrint pedres i soques. Les fulles fan dibuixos damunt l’aigua en moviment. La falguera reial (Osmunda regalis) no és habitual a altres contrades.

A la primavera, els ocells, visibles entre les fulles tendres, posen les notes musicals que acompanyen la remor de l’aigua. Del melodiós i groc oriol fins al petit i neguitós bruel, hi ha tot un munt d’ocells que aprofiten aquests ambients de riera.

Trobarem una bonica verneda, testimoni dels originals bosquetons de ribera, al darrere de la resclosa. Passada la Central, la vegetació es comença a transformar. Sortim de l’ambient de la riera per passar a un altre de forestal i sec.

Després d’un tram de forta pujada, arribem al Mirador del Salt de la Riera de Gualba. L’aigua cau uns 100 mts en tres trams seguits. Som a sota la Vall de Santa Fe. Moment de repòs i contemplació: el paisatge vegetal, contrasta amb el del fons de la vall. Gaudim de les vistes a la Serralada Litoral del Montnegre i sobre la Vall de Gualba.

Ara ja, només queda tornar per una pista còmoda, baixant entre alzines sureres i pins pinyers, amb un sotabosc de brucs i cirerers d’arboç. Si volem acabar de baixar per la riera, cal que agafem algun dels caminets que trobarem a la nostra dreta que, creuant l’alzinar, ens baixaran fins a trobar el camí de pujada.  Passarem pel costat d'un cremallera que es va cremar al 1994 i d'un monòlit de la Rosa d'Abril.  

Tips

TRAÇAT

 • Descarregueu la ruta a Gualba. La navegació l’heu de fer OFF-LINE. Allà, hi ha problemes de cobertura.
 • El centre de rebuda és al Parc Mediambiental de Gualba. Hi trobareu l’aparcament i altres serveis. Hi ha normes d’ús de l’espai. Us informaran a l’entrada.
 • Teniu dos traçats: Blau i Groc. Us recomanem que pugeu cap al Mirador del Salt pel color Blau i que baixeu, de tornada, pel color Groc.
 • Si teniu dificultats per fer fortes pujades, en arribar a la Central Elèctrica, trobareu un corriol que marxa a la dreta i va a buscar el camí groc. Un cop al groc, a l’esquerra arribareu per pista fàcil fins al Mirador.
 • El camí blau és fàcil, menys curtes però fortes pujades al tram final.
 • Passada la font dels ocells, també trobareu un camí que enllaça el blau amb el groc.

AIGUA

 • Les fonts es troben totes a les instal·lacions del Parc Mediambiental.
 • La resta de fonts del recorregut no ragen. L’aigua de la riera, no s’ha de beure.

PRECAUCIONS

 • Sou a l’àmbit del Parc Natural del Montseny. Els cursos d’aigua, són sistemes fràgils i sensibles.
 • Respecteu al màxim l’entorn i el medi on us trobeu.
 • Seguiu les normes d’ús que us indicaran al Parc Mediambiental.
 • L’entorn de la Central Elèctrica és privat.
 • No deixeu els nens sols. Poden caure a algun doll d’aigua.
 • És un lloc molt visitat. Si podeu evitar les hores punta i els dies festius, gaudireu plenament del contacte amb la natura.

METEO

 • Evitar fer-ho plovent o havent plogut. Pot haver-hi fang i les pedres i arrels rellisquen molt.
 • El camí de pujada és ombrívol però el de baixada no. El sol de l’estiu, pica de valent, just al migdia quan tornem del Mirador.

TERRENY

 • Calçat adient per caminar per muntanya. Còmode però amb bona sola per no relliscar.
 • El tram final de pujada pel camí blau fins al Mirador, és costerut i amb pedra fluixa.
 • Amb terreny mullat, perill de relliscar en trepitjar arrels o pedres grans.

MATERIAL

 • Uns prismàtics per veure ocells. Cal però que feu el passeig quan no hi hagi massa gent, si no, no veureu res de res.
 • Màquina fotogràfica i trespeus per copsar la plasticitat de l’aigua amb les roques, les molses i les falgueres. L’ombra del bosc us obligarà a tirar a velocitat lenta.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • L’espai està equipat i gestionat per una empresa: PARC MEDIAMBIENTAL DE GUALBA.
 • Ofereixen tot un seguit de serveis i propostes d’activitats. Consulteu la web.

Save the route

What is there

What to see in: Passeig al Salt de Gualba

Es mostren 1 - 12 de 12

Alzinar + sruo

Point of interest
Flora
04/11/2014

En aquesta part baixa el bosc dominant és un alzinar. Al sotabosc ombrívol, on arriba poca llum, hi trobem esparregueres, galzeran, heures per terra i lianes com l’arítjol que ho entortolliguen tot...

Pont molses

Point of interest
Flora
04/11/2014

Hi ha raconades on la humitat fa que les molses es facin abundants. Si afegim les falgueres, les heures per terra, algun grèvol i la presència dels avellaners, tenim la sensació d’estar en un bosc...

Robinies

Point of interest
Flora
04/11/2014

(Robinia pseudoacacia). Les falses acàcies o robínies. Al costat dret del camí, hi ha un grup, però fixeu-vos, una mica més endavant, al costat esquerre. Tota la part superior del barranc que creua el...

Roca

Point of interest
Geology
04/11/2014

Aquest tall al terreny per col·locar el dipòsit d’aigua del Parc Mediambiental, ens permet veure i tocar el grau de descomposició (meteorització) de la roca mare d’aquest sector del massís: el granit...

Images
Rating
/5
19 votes
60%
Ratings with comments Publish rating

Hola Elisabeth.
Gràcies pels comentaris.
A la descripció de la ruta, veuras que diem que és un espai de gestió privada i que te una normativa d'usos particular.

Tradüit al llenguatge del poble vol dir que heu de pagar 5€ per persona per accedir. Ni mes ni menys.
No vaig entrar i no puc valorar. Diumenge, molt ambient familiar i cues de cotxes.

Hola. Aquest espai té una concesió de gestió dels equipaments. Per tant, és normal que vulguin cobrar per fer servir l'aparcament dins el seu recinte. Un altra cosa és que us cobrin per fer el recorregut havent deixat el cotxe a fora. Si és així, feu-nos-ho saber, siusplau. Gràcies.

Dissabte vam intentar anar-hi i des del Parc mediambiental no ens hi van deixar a accedir.

Hola a tots. Per accedir amb cotxe a l'aparcament o per utilitzar els serveis del parc, hi ha unes tarifes. La gestió de l'espai es privada i per garantir el bon manteniment del lloc i els serveis que s'ofereixen, cal pagar. Us informaran a l'entrada.
Però l’accés és lliure per a la gent excursionista que accedeix a peu al Parc i sense la intenció de dinar dins el bosc d’aquests dos itineraris.

El passat diumenge 08/05/2017 se'ns va negar l'entrada al parc per motiu d'aforament complert. Ho entendria sinó fos perquè anàvem CAMINANT. A l'entrada al parc ens van informar que no es podia entrar amb motxilles (portàvem dues motxilles petites amb dues pomes i una ampolla d'aigua) i tampoc ens van deixar pagar els 5€ de l'entrada per entrar amb motxilla. En general el tracte va ser nefast i en cap moment se'ns va donar una alternativa que no fos fer mitja volta i reservar la pròxima vegada. Si ja és trist que es posi una taxa per passejar per la muntanya, més trist és que se t'impedeixi fer-ho perquè portes una motxilla.

Aquesta tarda hem intentat anar a veure el Salt d’aigua però a l’entrada del parc mediambiental ja ens han dit que havíem de pagar 5€ per persona. En total 15€.
Nosaltres ja hem avisat que no volíem fer ús de les instal·lacions en cap moment, que només volíem CAMINAR pel costat de la riera fins el Salt d’aigua, però no ens han deixat accedir si no abonavem l’import prèviament.
Recordem que segons el Costumari Català de la Mancomunitat son camins públics: ‘els camins rals, els veïnals, els que SEGUEIXEN EL JAÇ D’UN RIU O RIERA, o canal públic, i els que van a una església, cementiri o font pública’.
Per tant, esperem que solucionin el problema que tenen amb aquesta “gestió privada” en la major brevetat possible.

hay que pagar para hacer la excursión. Eso le quita el encanto a la excursión.
No és cert que es pugui accedir al Parc per fer la ruta com dieu!! Prohibeixen l'entrada tot i que vagis a peu!! S'ha privatitzat el Salt de Gualba
La sortida és realment bonica i fàcil. Es pot fer perfectament a peu des de Gualba: des del poble fins al Parc Mediambiental hi ha un tros de pista força curt. Ara bé, cal pagar encara que només facis aquesta ruta i en surtis al cap d'una hora. El preu ara mateix és de 6€ per persona.
Visits

What to see in: Passeig al Salt de Gualba

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Passeig al Salt de Gualba

Es mostren 1 - 10 de 10
 • Filter by type
  Theme