Mina del Cable. El Catllaràs. La Pobla de Lillet.
Return

Mina del Cable

Index card

Introduction

Els primers propietaris d’aquesta mina, també coneguda com a mina Carmelita o del “Cisquet”, baixaven el carbó amb mules, matxos i rucs. Carregaven dos sacs de 60 kg a banda i banda de l’animal, i un darrera de l’altre feien camí fins a Sant Julià de Cerdanyola primer, i fins a l’estació de Guardiola de Berguedà després.

Al voltant de la bocamina del Cable trobem les restes de gran nombre d’edificis i construccions, la qual cosa ens indica la importància d’aquesta mina i sobretot del telefèric.

La construcció per part de l’empresa Carsten & Fabian del sistema de telefèrics i també del ferrocarril de Guardiola de Berguedà a Castellar de N’Hug, van permetre rendibilitzar les explotacions mineres del Catllaràs, comunicant així quasi totes les mines que l’empresa Asland explotava a la zona del Catllaràs.

El carbó es transportava amb el telefèric fins a l’estació d’Empalme, a on era emmagatzemat en dipòsits i posteriorment traspassat a vagonetes de tren per procedir al transport final fins a la fàbrica de ciment Asland.

Images