Introduction
Arquitectura rural a Olesa.
Aquest itinerari, dissenyat pel Grup de Recerca Olesa Rural, mostra un compendi dels diferents elements patrimonials relacionats amb l’arquitectura rural i el món de la pedra seca. Barraques de vinya, pous, corrals, marges, forns de calç, són el testimoni d’un passat no tan llunyà, avui sense ús. Però per sort, amb nostàlgics que s’escarrassen a recuperar i conservar.
We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:
Apple store Google Play-
TypologyTime Circular
-
DifficultyEasy
-
Duration2 hours 45 minutes
-
Slope210.00 meters
-
Distance7.00 km
-
ThemeEnvironmentArchitecture and environmentTo play
-
ActivityBy foot
-
Rating
Slope graph
Description
Arquitectura rural a Olesa.
L’activitat agrícola d’aquestes vessants de muntanya va deixar-se a finals de XIX amb la fil•loxera. Els bosc de pi blanc va ocupar ràpidament les feixes. Aquest bosc, és avui el responsable que la presencia d’aquest ric patrimoni de pedra seca passi desapercebuda als ulls dels caminants. Els incendis dels anys 80 van posar al descobert aquest tresor, que avui torna a estar amagat.
Sense ser un traçat exigent, la primera part, tota de pujada, voreja el Pla de l’Hospital, seguint la riera de Begues, per pujar després per l’obaga del fondo de l’Hagó. El bosc dominant és de pi blanc amb una brolla alta de romaní, llentiscle, càdec, carços i garrics. De tant en tant, a racons obacs o fondals, les alzines i els aladerns ens recorden que també el paisatge vegetal ha canviat.
De pujada anirem descobrint totes aquestes barraques, sovint un xic apartades del camí actual. Passarem pel Corral d’en Jaume amb vistes al Puig de la Mola i poc després pel pou del mateix nom (diuen que amb aigua tot l’any). Podrem visitar una de les més importants barraques del terme, la Barraca dels Pedrissos, per arribar en breu a la carena del Serral dels Boixos on trobem la pista que puja al Puig de la Mola. (535 m).
Dalt la carena, al Plà de les Basses, visitarem elements que es caracteritzen per la funció de protegir al pastor del vent dominant.
Iniciem la baixada per la carena gaudint de llargues visuals (oest) sobre l'alt penedès i les serres límit amb l'anoia. Tombarem de nou per la solana de la mateixa vall del fondo de l’Hagó. Ens endinsarem a una raconada d’oliveres i marges de pedra amb un encant especial, on trobem la Barraca de l’Hospitaler. Tot seguit arribem de nou als plans de l’Hospital que creuem per finalitzar el itinerari a la font de la plaça dels Comptes de Cervelló.
Més info sobre les barraques de pedra seca a Olesa de Bonesvalls
ARTICLE . Grup de Recerca Olesa Rural
Tips
TRAÇAT
- Una primera part amb alguna pujada considerable i amb pedra fluixa.
- Segona part de baixada amb algun punt de pedra fluixa.
- Està pensat per fer-ho sense preses i guadint dels paisatges i de l'arquitectura.
AIGUA
- Només trobarem una font al punt de sortida.
PRECAUCIONS
- No pugeu a sobre les barraques. Es poden enfonsar.
- Compte amb els mes petits, el pous no tenen barana.
- Perill a la ‘‘barraca de l’heura’’, al costat est (entre el camí i la barraca) hi ha la boca arran de terra d’una cisterna soterrada. Hi podeu caure si no vigileu.
- Eviteu posar-vos sota el sostre dels corrals enrunats, podria caure.
- GRACIES !! per respectar tot el patrimoni de pedra seca que us ensenyem.
TERRENY
- Calçat còmode i alhora resistent. Terreny a trams pedregós.
- Fàcil relliscar, torta de peu si no vigileu.
MATERIAL
- Màquina fotogràfica per enregistrar el variat patrimoni de pedra.
- Un plànol us ajudarà a orientarvos en el territori.
- Els pals de tresc un poden ajudar als terrenys fluixos.
Familiar per camins amples. Amb bones vistes i força elements de pedra seca com barraques, pous. etc